4 suggesties voor opleidingen en cursussen voor als je je jobkansen wilt vergroten 

0
208

Zoek je een andere baan die meer uitdaging biedt, of wil je je jobkansen  vergroten? Je kunt door het volgen van een opleiding of een cursus de kans op een leuke baan aanzienlijk vergroten. Als je nu denkt dat je weer 4 jaar terug moet in de schoolbankjes dan kun je gerust zijn, want er zijn nuttige cursussen die lang niet zoveel tijd en geld kosten als een voltijdopleiding. We hebben hieronder een selectie gemaakt van een aantal interessante cursussen en opleidingen waarmee je je jobkansen  vergroot.  

Specialiseer je in een programmeertaal 
Kun je uit de voeten met een programmeertaal, dan maak je een grote kans op een leuke baan. Programmeurs zijn nodig voor vrijwel alles waar we dagelijks mee te maken krijgen, van de website van de supermarkt tot de software die er in je telefoon zit. Wil je programmeur worden, dan hoef je geen 4-jarige opleiding tot IT-specialist te volgen. Er zijn wel ontzettend veel verschillende programmeertalen die voor diverse doeleinden worden gebruikt, maar die hoef je niet allemaal te kennen. Als je cursus Java of Python hebt gedaan is dat vaak al genoeg om aan de slag te gaan als programmeur. 

Behaal je EHBO diploma 
Een EHBO-diploma komt goed van pas voor verschillende beroepen. Zou je bijvoorbeeld bij in een kinderdagverblijf willen gaan werken, in een zwembad aan de slag willen als lifeguard of wil je gaan solliciteren als havenmeester, dan wordt er naar een EHBO-diploma gevraagd. Voor het behalen van je EHBO-diploma moet je een korte cursus volgen die wordt afgesloten met een certificaat. Bij het Rode Kruis bijvoorbeeld, kun je een eendaagse basiscursus EHBO volgen die op verschillende locaties in het land wordt gegeven. En een EHBO-diploma is geen weggegooid geld, want je weet nooit wanneer je het nodig zal hebben.  

Volg een korte massageopleiding 
Lijkt het je leuk om masseur te worden, dan kun je overwegen om een korte massageopleiding te volgen. Het vraagt misschien een iets grotere tijdsinvestering dan een EHBO-cursus, maar met een massagediploma op zak kun je veel verschillende kanten op. Een massageopleiding duurt 9 maanden en is een erkende Mbo-opleiding die je afsluit met een diploma. Als je dit diploma hebt behaald kun je aan de slag als zelfstandige masseur, bij een sportvereniging gaan werken als sportmasseur of je kunt massages gaan verzorgen in een wellness resort.  

Doe je rijexamen
Als je nog geen rijbewijs hebt, dan is het slim om dit te gaan behalen als je je jobkansen  wilt vergroten. Voor veel functies wordt de voorwaarde gesteld dat je een rijbewijs moet hebben, bijvoorbeeld als je koerier of vertegenwoordiger wilt worden, of als je aan de slag wilt als taxichauffeur. Het rijbewijs bestaat uit een theorie-examen en een praktijkexamen, en je kunt thuis alvast beginnen met het oefenen van de theorie. Heb je al een gewoon rijbewijs, dan kun je overwegen om ook je C-rijbewijs met vakbekwaamheid te halen zodat je aan de slag kunt als vrachtwagenchauffeur, of je D-rijbewijs als je graag buschauffeur wil worden.