5 Manieren om energie te besparen door slim om te gaan met verwarming van je bedrijf 

0
182

Met de stijgende prijzen voor energie lopen de kosten voor het verwarmen van een bedrijfspand al snel op. Aangezien een bedrijfsruimte vaak een groot oppervlak bestrijkt kun je door minder te stoken al snel veel geld besparen. We hebben een aantal praktische tips voor je verzameld om zo veel mogelijk op de kosten voor de verwarming van je bedrijf te besparen. 

1.  Zet in het hele pand de verwarming een graadje lager  
Je hebt waarschijnlijk wel gehoord of gelezen dat het helpt om de thermostaat van je verwarming één graad lager te zetten. Een graad verschil in temperatuur voel je nauwelijks, maar die ene graad lager kan je een flink bedrag schelen op je eindafrekening. Op jaarbasis bespaar je makkelijk ongeveer 7% op je stookkosten en dat kan bij een groot oppervlak een fors bedrag worden wat je minder hoeft te betalen aan het verwarmen van je bedrijf. 

2. Zet de verwarming een uur voordat je afsluit al op een lagere stand 
Je bent misschien gewend om de thermostaat lager te zetten op het moment dat je afsluit. Maar door de thermostaat al een uur voordat je afsluit op de lage stand te zetten kun je zo’n 5% besparen op je totale stookkosten. En je merkt er niet zoveel van als je de temperatuur al eerder op de lage stand zet, want als je een goed geïsoleerd bedrijfspand hebt zal de ruimte niet snel afkoelen. 

3. Zet de verwarming lager, maar niet te laag 
Sommige bedrijven zetten de verwarming helemaal uit na sluitingstijd, of niet boven de 10 graden. Zeker in de winter als de buitentemperatuur lager is dan 10 graden, is dit juist contraproductief. ’s Morgens is er dan veel meer energie nodig om het hele pand weer op de gewenste temperatuur te krijgen, dan wat je hebt bespaard door de thermostaat ’s nachts heel laag te zetten. De ideale nachtstand voor de verwarming van je bedrijfspand in de winter ligt op een graad of 15.  

4.  Alleen de ruimtes in je bedrijfspand verwarmen die je gebruikt 
Ruimtes die je niet gebruikt of waar geen mensen aan het werk zijn hoef je ook niet te verwarmen, of op een comfortabele temperatuur te houden. Maar zet de kachel niet helemaal uit als het vriest, want om het bevriezen van leidingen te voorkomen is het verstandig om ook in ruimtes die je niet gebruikt de verwarming op ongeveer 10 graden te laten staan.  

5. Laat de oude cv-ketel vervangen en regelmatig onderhouden 
De nieuwe HRE-ketels zijn vele malen energiezuiniger dan de oude HR-ketels. Laat je oude cv-ketel daarom vervangen door een hybride ketel, waarbij de cv-ketel is gecombineerd met een warmtepomp. Bovendien is het verstandig om nu alvast een hybride ketel te installeren, want in 2026 zal dit de nieuwe standaard worden. En laat je cv-ketel en installatie ook regelmatig onderhouden en ontluchten, dat scheelt je op de lange termijn weer geld. Voor het professioneel onderhouden van een cv-installatie kun je een cv ketel onderhoudscontract afsluiten.