Tips voor het ontwerpen van een overkapping in jouw Papendrechtse tuin 

0
246

Een overkapping is een echte toevoeging aan de tuin. De overkapping kan namelijk het middelpunt worden van de tuin waar je heerlijk kunt zitten met vrienden, familie, het gezin of gewoon lekker in je eentje. Wil jij ook een overkapping in jouw tuin in Papendrecht? Hieronder hebben wij een aantal tips op een rij gezet waar je rekening mee kunt houden bij het ontwerpen van een overkapping. 

Tip 1: De plek van de overkapping 
Allereerst is het belangrijk om de plek van de overkapping te bepalen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een vrijstaande overkapping midden in de tuin, maar je kunt natuurlijk ook gaan voor een douglas overkapping aan huis. Met een overkapping aan huis kun je jouw woning als het ware uitbreiden naar buiten toe; houd hierbij wel rekening met de eisen van de gemeente. Houd bij het bepalen van de plek ook rekening met het zonlicht. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je met de overkapping al het zonlicht in de tuin weghaalt. 

Tip 2: Bepaal het formaat 
Vervolgens kun je nadenken over het formaat van de overkapping. Wat voor formaat komt het beste tot zijn recht in jouw tuin, waarvoor ga je de overkapping gebruiken en hoeveel ruimte heb je hiervoor nodig? Dit zijn vragen die je jezelf kunt stellen als het gaat om het formaat van de overkapping. Stel het formaat van jouw maatwerk overkapping helemaal zelf samen. Houd hierbij natuurlijk wel rekening met de eisen van de gemeente. 

Tip 3: Denk na over de materialen 
Ook hoe de overkapping er daadwerkelijk uit komt te zien, heb je zelf in de hand. Zo kun je nadenken over het materiaalgebruik. In veel gevallen wordt douglashout gebruikt bij het maken van overkappingen. Daarnaast kun je nadenken over de materialen die je gebruikt op de vloer van de overkapping. Kies je voor tegels, stenen of wil je hier een vlonder bouwen? Ook kun je het dak van de overkapping groen maken, door er bijvoorbeeld een sedumdak op te leggen. Zo’n sedumdak heeft veel voordelen voor de natuur: zo vangt het regenwater op en trekt het beestjes aan. 

Tip 4: De stijl van de overkapping 
Bovendien kan het zijn dat je wil dat jouw overkapping een bepaalde uitstraling heeft. In een moderne tuin staat bijvoorbeeld een strakke overkapping mooi, terwijl in een landelijke tuin een kapschuur mooi staat. Ook de inrichting van de overkapping kan hierin een rol spelen. Denk daarom van tevoren na welke stijl jij mooi vindt in een overkapping en voer deze stijl vervolgens door met behulp van de meubelen, accessoires en sfeerverlichting.