A15 weer in file top 10

0
171
Foto: Rijkswaterstaat

REGIO – De A15 tussen Hendrik-Ido-Ambacht en Sliedrecht staat opnieuw genoteerd in de file top 10 van de ANWB. In de top 10 voor het jaar 2022 is dit stuk snelweg op de vierde plaats gebleven. In de avondspits is de A15 tussen Ambacht en Sliedrecht gezakt van de vijfde naar de zesde plaats.

Op nummer 1 staat het gedeelte van de A27 tussen Lexmond en Werkendam. Het gaat hier dan vooral om de avondspits. Bij de files in de ochtendspits staat het wegvak van de A27 tussen Geertruidenberg en Gorinchem op de vierde plaats.

In een begeleidend artikel stelt de ANWB vast dat de dagelijkse files het afgelopen jaar weer zijn teruggekeerd. De filezwaarte (lengte x duur van de files) in de maanden april t/m december in 2022 was nog maar 12 procent lager dan in diezelfde periode in het pre-coronajaar 2019.

Sinds de afschaffing van de coronamaatregelen zijn de ochtend- en de avondspits weer druk vanwege de toename van het woon-werkverkeer, vooral op dinsdag en donderdag, volgens de ANWB. Op nummer één staat de spits van donderdagavond 3 november. Vanwege buien liep de fileteller op tot 1.227 kilometer.

Opmerkelijk
De ANWB vindt het opmerkelijk dat het woon-werkverkeer tijdens de ochtendspits zich meer verspreidt in vergelijking met 2019. Zo ziet de belangenvereniging in de vroege ochtenduren veel minder files en is het hoogtepunt van de spits verschoven van 08.00 uur naar 08.30 uur. De dinsdag en donderdag waren al de drukste dagen, maar die worden alleen maar drukker. Daarentegen is de filezwaarte op maandagochtend met bijna 40 procent gedaald.