Verongelukte koe Nelleke was hoogzwanger toen een auto op haar klapte

0
237
Boer Peter de Groot, foto: Rijnmond

ALBLASSERWAARD – Tragisch, balen en vervelend, maar ook een bedrijfsrisico. Zo noemt boer Peter de Groot uit Nieuw-Lekkerland het verlies van koe Nelleke 16. Die kwam in de nacht van donderdag op vrijdag na een botsing met een auto om het leven. Ze was hoogzwanger en liep pas een paar weken rond op het bedrijf van de boer.

Nuchter vertelt Peter de ochtend na de fatale aanrijding vanuit zijn stal wat er waarschijnlijk is gebeurd. “Ik had nog een lekker weitje gras over. Dus ik dacht: ik doet er nog effe twee hoogdrachtige koeien in. Eén van de twee is toen midden in de nacht in het water terecht gekomen en heeft nog geprobeerd aan dezelfde kant weer omhoog te klauteren. Daar heeft ze een heel gat gegraven, maar het lukte niet. Toen is ze naar de andere kant gegaan.”

Daar bleek geen weiland te liggen, maar de Zijdeweg. “Ja, dan knal je boven op zo’n dier. Reageren vanuit de auto is te moeilijk, want opeens is ze daar.” Twee vrouwen uit Hardinxveld-Giessendam reden nietsvermoedend over de Zijdeweg en kwamen in botsing met de 800 kilo wegende koe.

Heup gebroken
De auto raakte total loss en de koe kon niet meer gered worden: “Kansloos was ze. D’r heup was gebroken. Ja, dat kun je niet meer repareren, dus dan is het klaar.” Al is het een dubbel verlies voor boer Peter, want Nelleke 16 was hoogzwanger en ook de kleine koe in de buik kon niet meer gered worden. “Ze was vijf weken voor tijd, dat lukte niet. Dat was niet mogelijk.”

Ondernemersrisico
Natuurlijk is het verlies van zijn pas aangekochte koe een verlies, maar Peter blijft nuchter. “Ik ben ondernemer. Dus dit kan gebeuren. De ene keer is het dit, de andere keer dat.” Bedrijfsrisico? “Ja, absoluut.”

Midden in de nacht is de boer nog naar het stukje weiland gegaan waaruit Nelleke 16 was weggelopen, omdat daar de andere koe nog rondliep. “Een koe kun je niet alleen laten. Ze liet zich alleen niet vangen, dus hebben we er een andere koe bijgezet. Nu lopen er weer twee. Ik ga straks even kijken.”

Dikbillen
Over de reden waarom Nelleke 16 het een stukje verderop ging zoeken, kan Peter weinig zeggen: “Aan de overkant van de weg lopen veertig dikbillen (een koeiensoort, red). Misschien wilde ze daarheen. Ze zien mekaar, horen mekaar, roepen naar mekaar.” Maar het zou volgens de boer ook kunnen dat ze gewoon wat wilde drinken.

Of het vaker gebeurt? Dat valt volgens de boer wel mee. De laatste keer dat een koe vanuit de stal de overkant van de weg wist te vinden was 44 jaar geleden.

De klap met de auto was hard, zo is te zien op foto’s. Wonder boven wonder bleven de twee vrouwen die in de auto zaten ongedeerd. Ze zijn ter plaatse nog nagekeken door ambulancepersoneel.

Boer Peter werd vlak nadat het was gebeurd uit bed gebeld. “Binnen een paar minuten was ik er. Je weet gelijk wat je te doen staat.” Hij trof een zee van lichten aan, politie, omstanders en zijn aangereden koe. Ze leefde nog, maar werd geëuthanaseerd. “En toen is ze in de kar gedaan. Nu ligt ze hier buiten”, vertelt hij in de ochtend. Nelleke 16 wordt later opgehaald.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.