Explosie is voor Stellingmolen de druppel: ‘Er gebeurt veel te veel’

0
538
Foto: Corrado Francke

PAPENDRECHT – Een explosie bij een huis aan de Stellingmolen heeft maandagnacht voor veel schade gezorgd. Door de knal vloog de voordeur van het getroffen huis in brand. Buurtbewoners zijn geschrokken en zien dat de incidenten in de straat zich opstapelen.

In de nacht van maandag op dinsdag was het iets na middernacht raak. Niemand raakte gewond door de explosie, al zijn de deur en gevel van het huis flink beschadigd. Vorige week was het ook al onrustig aan de Stellingmolen, toen de politie meerdere waarschuwingsschoten loste bij een aanhouding van een verdachte.

Veel contact tussen bewoners
De buurt is die incidenten ook niet ontgaan. “In een jaar tijd gebeurt er veel te veel”, zegt een 55-jarige man, die een week eerder de aanhouding en waarschuwingsschoten van dichtbij meemaakte. “Gelukkig is er onder de bewoners veel contact, ook over de zorgen die we hebben, maar we vragen ons af hoe dit verder gaat.”

De man hoopt ook op meer betrokkenheid van de gemeente Papendrecht en Woonkracht10, verhuurder van de meeste huizen in de straat. “Onze verhuurder laat het heel vaak afweten in zulke situaties”, vindt hij.

De explosie en de aanhouding zijn niet de enige incidenten dit jaar. In augustus ging een geparkeerde auto in vlammen op en kreeg de politie een melding van huiselijk geweld. “Zulke dingen zijn niet normaal, dit begint een beetje de spuigaten uit te lopen”, zegt de bewoner. Dat merkt ook een ouder echtpaar, dat al veertig jaar in de straat woont. “Er is steeds vaker iets aan de hand. Dit was best een goede buurt, maar het gaat achteruit.”

Het gezin uit het getroffen huis is naar een opvanglocatie gebracht. Er zijn hier al vaker incidenten geweest, volgens Papendrecht.net

Opvanglocatie
De Stellingmolen ligt op een steenworp afstand van het oude politiebureau in Papendrecht, dat wordt omgedoopt tot opvanglocatie voor 85 vluchtelingen. Omwonenden hopen dat de komst van de vluchtelingen niet voor nog meer onrust zorgt. “We hebben echt niks tegen asielzoekers, maar we hopen wel dat het een beetje rustig blijft”, benadrukt het echtpaar.

Ironisch
Het is enigszins ironisch dat gisteren in Papendrecht (en andere gemeenten) de Week van de Veiligheid van start is gegaan. Bij deze week zijn onder meer de politie en woningbouwcorporatie Woonkracht 10 betrokken.

Dit is een verhaal van Corrado Francke voor onze mediapartner RTV Dordrecht, aangevuld door de redactie van RTV Papendrecht.