Onderzoek: Zuid-Holland minst duurzame provincie; ook Papendrecht scoort slechter dan gemiddeld

0
197
Foto: aangeleverd

REGIO – Zuid-Holland is de minst duurzame provincie van Nederland. Hier liggen namelijk op relatief weinig daken zonnepanelen, hebben weinig inwoners een duurzaamheidssubsidie (ISDE) aangevraagd en is een groot deel van het tuinoppervlak bestraat. Binnen de provincie is Schiedam de minst duurzame gemeente. Dit en meer blijkt uit de Duurzaamheidsindex van energieleverancier Vattenfall, die alle Nederlandse gemeenten onder de loep nam. Hiervoor werd data gebruikt van het CBS, de RVO en Cobra Groeninzicht.

Om de procentuele score voor de Duurzaamheidsindex te bepalen, is per gemeente gekeken naar de totale tuinoppervlakte die bestraat is, het aantal zonnepanelen en het aantal ISDE-aanvragen. Iedere gemeente en provincie is gescoord ten opzichte van het landelijk gemiddelde: een negatief percentage betekent een ondergemiddelde prestatie, terwijl een positief percentage een bovengemiddelde duurzaamheidsscore inhoudt.

Papendrecht en regio
Zuid-Holland behaalt een gemiddelde score van -14,1%. In geen enkele provincie was deze score lager. De duurzaamste provincie van Nederland is Drenthe met een gemiddelde score van 29,7%. In onze regio laten de meeste gemeenten een negatieve duurzaamheidsscore zien. Papendrecht wijkt daarbij niet veel af van de buurgemeenten: de duurzaamheidsscore is -21,4%. Dordrecht scoort -21,8%, Sliedrecht -21,8%, Alblasserdam -27,2% en Molenlanden -18,1%. Twee gemeenten in onze regio staan in de plus: Hendrik-Ido Ambacht: 9,3% en Hardinxveld-Giessendam: 2.5%. Alle gemeenten is onze regio doen het dus slechter dan de provincie als geheel.

Meer dan helft Zuid-Hollandse tuinen bestaat uit tegels, ook in Papendrecht
Geen gras, struiken of bomen, maar tegels: meer dan de helft van de totale oppervlakte aan tuinen in Zuid-Holland is bestraat. Het landelijk gemiddelde is 42,7%. Schiedam spant in onze provincie opnieuw de kroon, want in de gemeente ligt 74,3% van het totale tuinoppervlak vol met tegels.

Ook op dit gebied scoort onze regio niet echt goed. In Papendrecht is 69,5% van de tuinen betegeld. In Hendrik-Ido-Ambacht is dat 66,5%, in Dordrecht 61,5%, in Hardinxveld-Giessendam 56,3%, in Sliedrecht 67,3% en in Alblasserdam 62,5% Molenlanden zit als enige gemeenten dicht bij het landelijk gemiddelde met 42,5%.

Zonnepanelen
Eigen groene energie opwekken met zonnepanelen wordt steeds populairder. In de grote steden is dat vaak lastig door onder meer de grote hoeveelheid hoogbouw. De gemeente met de meeste zonnepanelen bij particuliere huishoudens is Tynaarlo in Drenthe: 49,8% van de huishoudens heeft zonnepanelen. In Papendrecht is dat 21,3%, in Hendrik-Ido-Ambacht 30,9%, in Dordrecht 14,9%, in Hardinxveld-Giessendam 39%, in Sliedrecht 20,6%, in Alblasserdam 19,7% en in Molenlanden 29,9%.

Hoe zijn deze cijfers tot stand gekomen?
Om de duurzaamheid per gemeente te bepalen zijn de volgende drie onderdelen meegenomen:
-de verstening van de tuinen gebaseerd op de nieuwste data (2023) van Cobra Groeninzicht;
-het aandeel woningen met zonnepanelen en het opgesteld vermogen bij woningen (CBS 2022);
-het aantal particuliere ISDE subsidie aanvragen voor de verschillende mogelijke middelen per gemeente (data tot en met 1 juli 2023).

Door deze data af te zetten tegen het landelijk gemiddelde, is de duurzaamheidsindex per gemeente ontstaan. Hierbij werken de subsidieaanvragen en zonnepanelen positief. De verstening werkt daarentegen negatief.