Vrijspraak voor agent die Tim van der Boor (27) bij arrestatie doodschoot

0
439
Foto: Facebook Omroep Brabant

DORDRECHT – De agent die op 17 maart 2022 de 27-jarige Timothy van der Boor uit Dordrecht tijdens een arrestatie in Waalwijk doodschoot, krijgt daarvoor geen straf opgelegd. Eerder werd al duidelijk dat de politieman die de Dordtenaar in zijn nek raakte niet had moeten schieten. Omdat het slachtoffer vlak voor het fatale schot zijn hand omhoog bewoog, vuurde de agent puur uit een schrikreactie, oordeelt de rechtbank.

Het lid van de Dienst Speciale Interventies (DSI) ging met zijn schot de fout in, werd twee weken geleden duidelijk tijdens de rechtszaak. De agent had tijdens de arrestatie van Van der Boor niet mogen schieten op de ongewapende verdachte. Uit rapportages werd duidelijk dat Van der Boor – zittende in zijn auto – zijn hand opstak. Uit een schrikreactie schoot de agent vervolgens. Volgens de Utrechtse rechtbank ging de agent in de fout, maar valt hem dat niet te verwijten.

Kogel in de nek
Tim van der Boor – door familie en vrienden Shine genoemd – was verdachte in een drugsonderzoek. Hij zat op de avond van donderdag 17 maart 2022 met zijn vriendin in een auto, die stond geparkeerd op een plein in Waalwijk. Ze waren volgens zijn moeder een blowtje aan het roken. De politie zag in de Dordtenaar een verdachte van drugshandel. Hij was die dag al urenlang geobserveerd. Volgens eerdere politieberichten zou hij vuurwapengevaarlijk zijn.

Als de leden van het arrestatieteam de Dordtenaar willen arresteren, gaat het mis. Met getrokken pistolen staan ze rond de auto van Van der Boor en zijn vriendin. Ze willen het portier openen, maar dat lukt niet. Een agent heeft zijn vinger om de trekker en vuurt door de autoruit op de ongewapende Timothy als die beweegt. De kogel raakt hem in zijn nek. Ondanks de toegesnelde hulpdiensten bloedt de Dordtenaar naast de geparkeerde auto dood.

Geschrokken
De moeder van de Dordtenaar liet eerder aan Omroep Brabant weten de dood van haar zoon te zien als een ‘executie’. “Dit is moord en een executie. Hij heeft niet eens de kans gekregen om zich te verzetten of te vluchten.” De rechtbank laat in het vonnis weten dat de agent onbewust en uit een schrikreactie heeft geschoten. Daarom wordt hem geen ‘dood door schuld’ aangerekend en is er vrijspraak.

Het lid van het arrestatieteam zei tijdens de rechtszaak wakker te liggen van het schot. “Ik schrok zelf van het schot en van het breken van het glas. Ik heb de film wel duizend keer afgespeeld. Ik ben geschrokken, denk ik. En ik moet bij de trekker zijn geweest met mijn vinger, maar ik kan niet vertellen hoe het precies is gegaan.” De agent heeft in eerste instantie niet in de gaten dat hij zelf heeft geschoten en dat hij Van der Boor heeft geraakt, zegt hij tijdens de rechtszaak. Hij wil Van der Boor helpen, maar raakt verlamd van schrik en wordt door zijn collega’s bij de actie weggetrokken.

‘Er mee leven is al zware straf’
De veroordeelde agent was net vijf maanden lid van het arrestatieteam en zag zijn werk als een droombaan. Hij werd direct na het dodelijke schot uit zijn functie ontheven, schrijft Omroep Brabant. Hij zal moeten leven met de gedachte dat hij een grote fout heeft gemaakt en dat is al een zware straf, zei de officier van justitie twee weken geleden. Die vond daarom een taakstraf van 60 uur op zijn plaats voor dood door schuld.

Een inzamelingsactie voor de uitvaart van ‘Shine’ leverde ruim 5000 euro op. De moeder van Tim van der Boor liet eerder al weten dat ze blij was met erkenning van politie dat het schot niet had moeten worden gelost. Ook zei ze erbij dat ze daar haar zoon niet mee terug krijgt.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.