Storm Ciarán kan voor grote problemen zorgen

0
266

REGIO – Onstuimig weer en windstoten van 90 km/u tot 110 km/u: storm Ciarán (spreek uit als ‘Kiran’ met de klemtoon op ‘ran’) kan donderdag voor grote problemen zorgen. De verwachting is dat Ciarán morgenochtend al de Nederlandse kust bereikt. De ANWB adviseert mensen om donderdag thuis te werken vanwege de storm.

In de ochtend krijgen we te maken met een harde tot stormachtige zuidenwind. Aan het begin van de dag wordt windkracht 5 tot 7 verwacht. Dan gaat het in de ochtend snel toenemen, zegt Rijnmond-weerman Jules Geirnaerdt. “Tegen het middaguur krijgen we te maken met windkracht 6 tot 8 en windstoten tot 90 km/u. Aan de kust wordt windkracht 9 (storm) verwacht en windstoten tot 100 tot 110 km/u.”

In de loop van de middag worden flinke buien verwacht met harde wind. “Het wordt een zeer vervelende middag”, belooft Geirnaerdt. “Door de harde wind kunnen grote takken afbreken en bomen omwaaien, vooral in het westen van de regio.” Het KNMI heeft vooralsnog code geel uitgegeven voor storm Ciarán, behalve in de provincie Groningen, Drenthe en Overijssel.

ANWB: werk thuis
De ANWB roept mensen op om zoveel mogelijk thuis te werken. Een woordvoerder laat aan de NOS weten dat de vertraging op de weg door het slechte weer snel op kan lopen. Automobilisten houden in dat geval meer afstand. Door incidenten als omgevallen bomen nemen files en vertraging toe. Doordat veel bomen nog ruim in het blad zitten, vangen ze extra veel wind.

Mensen die toch de weg op moeten, wordt geadviseerd om de verkeersinformatie goed in de gaten te houden. Ook de NS roept reizigers op de reisplanner te bekijken voor vertrek, maar er zijn voorlopig geen extra maatregelen aangekondigd. “We houden het nauwlettend in de gaten en als er iets verandert, zullen we dat aan de reizigers laten weten”, zegt een woordvoerder.

Takken op de weg
Weerman Jules Geirnaerdt kan zich in de waarschuwing van de ANWB vinden. “Als je thuis kan werken, zou ik het doen. Of eerder naar huis rijden om de avondspits te ontwijken.” Volgens de weerman moet je sowieso rekening houden met takken op de weg. “Vooral in de namiddag en het begin van de avond is het oppassen”, zegt Geirnaerdt. “Maar ook in de avond kunnen oude kwetsbare bomen nog takken loslaten. Of zelfs omvallen.”

Dit is een bericht van onze mediapartner Rijnmond.