Burgemeester installeert eerste Klimaatburgemeester; Klimaatbeurs informeert over verduurzaming

0
316
Foto: Hans Hulswit

PAPENDRECHT – Vrijdagmiddag heeft burgemeester Margreet van Driel de eerste Klimaatburgemeester van Papendrecht, Ferry van Jaarsveld, geïnstalleerd. Zij deed dat aan het begin van de Klimaatbeurs in de raadzaal van het gemeentehuis.

De Klimaatbeurs vormt onderdeel van de activiteiten in Papendrecht tijdens de nationale Klimaatweek. Tijdens deze week organiseren burgers, bedrijven en gemeenten activiteiten door het hele land.

De Klimaatbeurs werd geopend door Menno van Rosmalen, die wethouder duurzaamheid Arno Janssen verving. Van Rosmalen maakte duidelijk dat er bij de gemeente veel aandacht wordt besteed aan verduurzaming. Een voorbeeld daarvan zijn de nieuwe koffiebekers, die nu niet langer weggegooid worden maar zijn gemaakt van gerecycled materiaal.

Foto: Hans Hulswit

Openbare verlichting
Verschillende organisaties toonden wat zij te bieden hebben op het gebied van verduurzaming. Zo was er het Bureau Openbare Verlichting Lek – Merwede (OVL), dat voor zes gemeenten de openbare verlichting beheert. De oude ‘SOX’ lampen (met de bekende oranje gloed) zijn inmiddels allemaal vervangen door LED-lampen. Rien Bal van Bureau OVL (rechts op de foto) bood de SOX die als laatste in Papendrecht was vervangen, aan de gemeente aan als aandenken.

Foto: Hans Hulswit

Het aantal lichtpunten in Papendrecht is nu 6.977 stuks, volgens Bureau OVL. Daarvan is 58,7% nu omgezet naar LED. Een aantal PLL lampen (TL licht) moet nog worden vervangen. Toch is de daling in energieverbruik al zichtbaar, en dat terwijl het aantal lichtpunten in Papendrecht is gegroeid, bijvoorbeeld in het Land van Matena. In 2022 was het verbruik in Papendrecht nog 923.484 kWh en in 2023 moet dat ruim 906.000 kWh zijn.

Op de Klimaatbeurs was ook aandacht voor onder meer de vergroening van daken, zonnepanelen en afvalscheiding.

Vergroening en waterbeheer
In een interview met RTV Papendrecht vertelde Klimaatburgemeester Ferry van Jaarsveld dat zijn speerpunten onder meer vergroening en waterbeheer zijn. Hij zal zijn nieuwe functie een jaar lang bekleden en wil goed benaderbaar zijn voor alle Papendrechters. Aangezien hij een volle baan heeft bij de Egelopvang (naast de Kinderboerderij) kan dat geen probleem zijn. Daar is iedereen welkom.

Foto: Hans Hulswit