Noorderlicht goed te zien in onze regio

0
296
Alblasserdam, foto: Johan Klos

REGIO – Had de lucht bij jou zondagavond ook een paarse gloed? Het Noorderlicht, dat vooral in Lapland is te zien, was ook boven onze regio zichtbaar. Wij zetten de mooiste foto’s van dit natuurverschijnsel voor je op een rijtje. Spoiler: vanavond is de kans een stuk kleiner om het te zien.

Stormchaser Rick Bekker uit Heerjansdam was zondagavond op pad. “Mijn hart ligt dan wel bij het onweer, maar als ik de kans heb om een bepaald speciaal natuurverschijnsel te fotograferen dan doe ik dat.” Eén keer eerder zag hij het Noorderlicht in Nederland, maar dit keer was de beste.

“Het was zo fel en zichtbaar, je kon zelfs met je telefoon een foto maken, wat een vriendin van mij heeft gedaan die mee was. Het licht leek wel te dansen in de lucht.” De beste locatie uitkiezen, was nog niet zo makkelijk. “In theorie is het licht overal te zien, maar alleen op plekken waar de lucht is opgeklaard zie je het pas echt. Dus ik houd heel goed het weer in de gaten waar het opentrekt.”

Hij had met Kinderdijk gelijk geluk: toen hij aan kwam rijden begon ‘de show’. “Je moet wel weten hoe je je camera moet instellen bij zoiets, ik was daar volledig op gefocust.” Met mooi resultaat dus.

Maandagavond kans?
Maar, hoe ontstaat het Noorderlicht eigenlijk? Het ontstaat wanneer elektrisch geladen deeltjes van de zon de ruimte ingeslingerd worden. Deze botsen met atmosferische gassen zoals zuurstof en stikstof zodra ze de dampkring binnenkomen. Daardoor worden allerlei lichtdeeltjes gecreëerd, in verschillende kleuren zoals groen, rood en paars, afhankelijk van het type gas.

Kinderdijk, foto: Rick Bekker

Voor de mensen die het licht niet hebben kunnen zien: vanavond is er weer een kans, maar wel een kleine en niet in de omgeving van Rotterdam. “In de Rijnmond-regio zal hij waarschijnlijk helemaal niet te zien zijn. Op andere plekken in het land, als de lucht is opgeklaard, is de kans wel er wel”, aldus onze weerman Ed Aldus. Zondagavond was de parameter rond de 7, wat inhoudt dat je het licht sneller kan zien. Vanavond is dat ‘slechts’ 4.

Het Noorderlicht wordt vooral met winters in Lapland geassocieerd. Dat komt omdat daar de nachten in deze tijd van het jaar erg lang zijn, in tegenstelling tot de zomer. Volgens Ed Aldus is de kans dat je het natuurverschijnsel bij ons in bijvoorbeeld juni ziet ook gewoon aanwezig, omdat de nachten in de zomer bij ons altijd langer zijn dan die in Lapland, waar het zomers ’s nachts nauwelijks donker wordt.

Maar ook in de Hollandse zomer is het wel wat lastiger. “Je hebt een variant die wij met het blote oog kunnen waarnemen, zoals die van zondag”, zegt Aldus. “Zeker hier is het vaker zo dat je hem alleen fotografisch kan waarnemen: een camera met een langer sluitertijd kan het licht opvangen.” Ook dan moet de lucht opgeklaard zijn, anders valt er helemaal niks te aanschouwen.

Papendrecht, foto: Tim Westerduin

Stormchaser Rick zal ook maandagavond ook weer op pad gaan. “Ik houd het weer goed in de gaten. Als ik kan inschatten dat de kans groot genoeg is, ga ik rijden. Waar dat dan ook heen is.”

Nu je het Noorderlicht in Nederland kunt zien (en goed ook), hoeven we dan geen vakantie meer naar Lapland te boeken? Dat is onzin, vertelt de weerman uit eigen ervaring. “Het is daar zoveel mooier, het is niet met elkaar te vergelijken. Het is veel feller, het lijkt bijna een vuurwerkshow.”

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.