Gebrek aan roetveegpieten oorzaak dat Zwijndrechtse Sinterklaasintocht niet doorgaat

0
204
Foto: archief Rijnmond

ZWIJNDRECHT – De Sinterklaasintocht in Zwijndrecht is enkele dagen voor de grote dag omgegooid. In eerste instantie gaf de organisatie als reden een aangekondigde demonstratie van Kick Out Zwarte Piet, maar die heeft helemaal geen demonstratie aangekondigd in Zwijndrecht. Nu blijkt dat een gebrek aan roetveegpieten uiteindelijk de reden is dat de organisatie het zaterdag niet rond krijgt.

De afgelopen weken zijn veel gesprekken gevoerd tussen de organisatie en de gemeente Zwijndrecht. De originele plan was een intocht met tweederde Zwarte Pieten en een derde roetveegpieten.

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet heeft begin november aan een aantal gemeenten gevraagd hoe de intocht eruit zou zien. Met de mogelijkheid dat KOZP naar Zwijndrecht zou komen om te demonstreren, heeft de organisatie gekeken naar een intocht met alleen maar roetveegpieten. Dat bleek niet te lukken, omdat die groep niet groot genoeg is en te weinig ervaring heeft.

Een alternatieve, kleinere intocht zoals tijdens de coronapandemie, bleek op zo korte termijn ook niet te regelen, dus de gemeente heeft de organisatie overgenomen met een feest op het Raadhuisplein bij het gemeentehuis, in plaats van op het Veerplein bij de aanlegsteiger van de pont.

Dit is een bericht van onze mediapartner Rijnmond.