Chemours: mijlpaal op weg naar ‘zo dicht mogelijk bij nul brengen van uitstoot’

0
132
Foto: Hans Hulswit

REGIO – Chemours laat weten dat hij een mijlpaal heeft behaald op weg naar ‘het zo dicht mogelijk bij nul brengen van zijn uitstoot’. Dit schrijft het bedrijf in een persbericht. Volgens het chemiebedrijf gaat het om een stap in een programma van maatregelen die de uitstoot van giftige stoffen moet ‘minimaliseren’. De vergunde uitstoot van gefluoreerde organische stoffen zou ten opzichte van 2017 met 80% worden verminderd.

Chemours zegt ook ‘hard door te werken’ aan een vermindering met 99% van de uitstoot van gefluoreerde organische stoffen ten opzichte van 2017. An Lemaire, directeur Chemours Nederland: “We zijn ons bewust van de zorgen van omwonenden over emissies, dus geven we gehoor aan de vraag om de uitstoot te minimaliseren en blijven we hard werken aan maatregelen om dit doel te bereiken.”

Strafrechtelijk onderzoek
Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar Chemours. Aanleiding is onder meer de aangifte die advocaat Bénédicte Ficq namens zo’n 4 duizend mensen deed tegen het bedrijf en de leidinggevenden. De bewoners beschuldigen het bedrijf ervan vanaf 1967 tot nu opzettelijk PFAS in de lucht, de bodem of het oppervlaktewater te hebben gebracht. Bij het onderzoek van justitie wordt ook gekeken of leidinggevenden aansprakelijk kunnen worden gesteld.

Dinsdagavond besteedt het praatprogramma Praatpaal Papendrecht opnieuw aandacht aan Chemours. Vorige week was de eerste uitzending met wethouder Arjan Kosten over Dupont/Chemours. In deze tweede uitzending met twee bezorgde en betrokken burgers: Dick Naafs en Karel Thieme. De uitzending begint om 20:00 uur en wordt herhaald op donderdag van 10 tot 12 uur.