Noordwaard in Biesbosch loopt voor de tweede keer vol

0
196

REGIO – Rijkswaterstaat verwacht dat de Noordwaard gaat volstromen, een speciaal voor dat doel aangelegd overloopgebied voor de Merwede. De Noordwaard vormt onderdeel van de Biesbosch. De enige keer dat de Noordwaard volstroomde, was in februari 2020.

In meerdere delen van het land worden maatregelen genomen vanwege hoogwater. Rond 12 uur vannacht liepen de kades in Vlaardingen al onder en een uur later stond ook het Noordereiland blank. Rijkswaterstaat houdt meerdere gebieden in de gaten.

Gisteravond gingen in Zuid-Holland de stormvloedkeringen Hollandse IJsselkering en de Haringvlietsluizen dicht. De grootste problemen in Vlaardingen waren tussen 1 en 3 uur ’s nachts.

Er is ook extra aandacht voor onder meer de situatie in de IJssel-Vechtdelta en de kust van Flevoland. Een aantal veerdiensten naar Ameland, Schiermonnikoog en Vlieland vervalt morgen. Ook voor de Biesbosch is extra aandacht.

Code geel
Na de vele regen van de afgelopen weken zitten de rivieren, meren en beken al een tijdje behoorlijk vol . Vanwege de verwachte harde wind is Rijkswaterstaat nu ook aan de kust extra alert. In acht provincies geldt morgen code geel.

Gevaar voor overstromingen is er volgens Rijkswaterstaat niet, omdat de waterschappen de afgelopen dagen al diverse voorbereidingen hebben getroffen. Waterpeilen zijn zo veel mogelijk verlaagd en stuwen staan hoog.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.