Zware windstoten, hagel en onweer, de winter komt er aan

0
208
Foto: Rijnmond

REGIO – Hevige buien en zeer zware windstoten kondigen de winter aan. “Bij die buien is ook kans op hagel en als klap op de vuurpijl kan het ook nog gaan onweren.”

“In de ochtend waait het al flink, maar vanaf twee uur ’s middags moeten we rekening houden met landinwaarts zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur en aan de kust zelfs zeer zware windstoten tot 110 kilometer per uur”, zegt Stefan van der Gijze, weerman bij Rijnmond. “Dit duurt tot vanavond, tot een uur of acht.”

Vooral tijdens de buien zal het gaan waaien. “In de middag is de wind boven land vrij krachtig met windkracht 6 en langs de kust met windkracht 8. Bij die buien is ook kans op hagel en als klap op de vuurpijl kan het ook nog gaan onweren. De temperatuur kan dan ook zakken tot vijf graden.”

Minder neerslag
Tot in de nacht vallen er nog veel regenbuien. “Dan neemt de noordwestenwind in kracht af, zeker landinwaarts.” De temperatuur daalt naar 6 of 7 graden.

Hoewel het tussen de hevige buigen door af en toe zal opklaren, moeten we niet te vroeg juichen. “Lokaal kan er aardig wat neerslag vallen”, zegt Stefan van der Gijze, weerman bij RTV Rijnmond. “Zo tussen de 2 en 10 millimeter. Dat is in vergelijking met de afgelopen tijd wel een stuk minder.”

Natte sneeuw
Het hele weekend lijkt het minder hard te regenen dan in de afgelopen periode. “Maandag krijgen we pas weer te maken met een actief regengebied en als het hard genoeg doorregent kan de neerslag tijdelijk overgaan in natte sneeuw.” Van natte sneeuw zal tot komende maandag geen sprake zijn.

“Morgen blijft het weer guur met talrijke buien”, zegt de Rijnmond-weerman. “Vooral in de ochtend is er kans op zware windstoten, maar het is wel een fractie minder onstuimig dan vandaag.” Sinterklaasintochten, zoals die in de Hoeksche Waard, kunnen in de ochtend last krijgen van het weer. “Ook dan zal tussen de buien af en toe de zon schijnen, maar dat is maar heel kort.”

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.