Na de derde inbraak bij zijn Lego-winkel ontdekt Bas dat de verdachte een vaste klant is

0
335
Foto: (c) Privé

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Niet één, niet twee, maar drie inbraken in een week tijd. Bij een Lego-winkel in Hardinxveld-Giessendam is in korte tijd voor tienduizenden euro’s aan steentjes, poppetjes en deurtjes meegenomen. Opmerkelijk detail: de verdachte blijkt een vaste klant.

Twee weken geleden is het in het weekend voor het eerst raak bij BSL Bricks aan de Buitendams in Hardinxveld-Giessendam. “Auw, auw, denk je dan. Kan een keer gebeuren. Dat gaat ons niet nog een keer gebeuren”, beschrijft mede-eigenaar Bas Ligthart (44) zijn gedachten.

Het bedrijf zorgt voor een wat strakkere beveiliging en denkt weer door te kunnen met business as usual. Het besteedt er ook nauwelijks aandacht aan op sociale media: “Ik had geen zin in zielepieterij. We nemen ons verlies. Jammer, maar laten we snel weer aan het werk gaan en alles terugverdienen.”

Ongeruste overbuurman
Totdat een paar dagen later weer voor duizenden euro’s Lego wordt meegenomen. De dader blijkt met een koevoet in de weer te zijn geweest. “Toen werd ik echt chagrijnig”, vertelt Ligthart. Opnieuw nemen ze de beveiliging onder de loep en weer hopen ze dat het de laatste keer is geweest.

Maar dan wordt het zondagavond, nu een week geleden, als een ongeruste overbuurman belt met de eigenaren van de zaak. Hij ziet iemand met dozen zeulen. “Ik woon vlakbij en de politie was er ook in no time bij. Die zijn hem op de fiets achterna gegaan en hebben hem gepakt.”

Eindelijk hebben ze een verdachte, hij wordt in de buurt aangehouden. Vermoedelijk is de man dit keer via de achterkant het terrein opgekomen en heeft hij een luik gevonden. Bas is er goed ziek van. De knoop in zijn maag wordt nog wat groter als blijkt dat de verdachte een vaste klant is.

Sets ter waarde van honderden euro’s
“De eerste keer heeft hij voor bijna 20 duizend euro meegenomen, de tweede keer 13 duizend euro en de derde keer 20 duizend euro.” In een week tijd is voor een slordige 50 duizend euro buitgemaakt.

Is het hiermee voorbij, volgens Bas? Het is makkelijk om te zeggen dat het alle drie de keren om dezelfde dader ging. Maar van de eerste twee keer valt tot nu toe bijna niet te bewijzen om wie het gaat, zegt Bas. Al is het volgens hem wel logisch om te denken dat het iedere keer dezelfde man was.

De dader wist precies waar hij naar op zoek was. “Hij heeft heel specifiek bepaalde lego gepakt.” Volgens Bas zijn er voornamelijk sets met legosteentjes ter waarde van 200 tot 400 euro meegenomen. In zo’n set kan een enorm kasteel zitten, maar het kunnen ook heel veel van dezelfde soorten steentjes zijn.

Foto: (c) Privé

Voorraad aanvullen
Dat is na afloop telkens relatief makkelijk te inventariseren. Zo kunnen ze ook vrij eenvoudig de voorraad bijwerken en zorgen voor nieuwe lego om zo de webshop weer up to date te maken. Een minder leuke verrassing is dat de dader ook in alle hoeken van het magazijn in verschillende bakken een handje heeft weggegrist.

“We zijn wel weer open en wat online staat kunnen mensen gewoon bestellen. Alleen nu loop je tegen kleine dingetjes aan, dan mis je ineens iets kleins.” Daarmee klopt de prijs niet meer en moet zo’n doos eigenlijk helemaal gecontroleerd worden. Inmiddels hebben Bas en de andere medewerkers al heel wat uren gestopt in het kloppend maken van de voorraad.

Bas probeert de beweegredenen van de dader te volgen. “Hij kwam ongeveer één keer per maand Lego bij ons kopen. Het is een man van 60-65 jaar. Hij rijdt in een grote Landrover, een model waarvan je ook een Lego-versie hebt. Dus daar had je dan al snel een praatje over. Ik had het nooit bij hem verwacht. Het is een hele vriendelijke en aardige man, een goede klant ook.”

Twee uur rijden
Opmerkelijk vindt Bas het dat de man niet om de hoek woont. “Zo triest dat je twee uur moet rijden om te gaan inbreken. Zoals ik hem ken, schat ik in dat het een kleptomaan is. Hij doet dit echt voor de kick, voor zichzelf. Een soort verslaving.”

De gestolen Lego van de derde inbraak krijgt BSL Bricks wel terug. Of ze de steentjes van de eerste twee inbraken ook terugzien, is koffiedik kijken. “Volgens mij zijn ze nog niet bij hem (de verdachte, red.) thuis geweest.” Iets waar Bas wel op hoopt, want mogelijk staat de buit bij de man in huis. Ongetwijfeld speelt daarin mee dat van de eerste twee inbraken nauwelijks bewijsmateriaal is te vinden en ze daarom niet zomaar binnen kunnen kijken.

Hoe kon het dat de man voor zoveel euro buit kon maken? “Wij zitten op een redelijk afgezonderd terrein. Hij kon urenlang lekker shoppen zonder gezien te worden. Hij is telkens een uur of misschien wel twee uur binnen geweest. Zo kon hij heel gestructureerd langs alle bakjes gaan.”

Langsrijden
Bas besluit zijn verhaal met te melden dat er nu een goed alarmsysteem komt. “We willen ervoor zorgen dat iemand niet zolang binnen kan blijven.” Ook al is hij de inbraken inmiddels een beetje te boven, toch rijdt hij de laatste dagen iedere avond even langs de zaak om te kijken of hij iets vreemds ziet.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.