PAPENDRECHT – Afgelopen weekend vond de verhuizing plaats van de Oekraïense vluchtelingen. Zaterdag gingen zij van de oude locatie bij zalencentrum De Palm aan de Van der Palmstraat naar Poldermolen 10 – 18 (naast het voormalige politiebureau). Tot op het laatste moment waren de voorbereidende werkzaamheden in volle gang.

De RTVP-ploeg stapt op vrijdagmorgen binnen in een gebouw dat gonst van de bedrijvigheid. Er wordt getimmerd, er wordt schoongemaakt en er gebeurt nog veel meer. Kort nadat we binnen zijn, arriveert een vrachtwagen met nog enkele tientallen kasten afkomstig van een bekende Zweedse meubelzaak.

Locatiebeheerders Jedinia van der Meulen en Marco Brand

Vrijwilligers
Locatiebeheerders Jedinia van der Meulen en Marco Brand zijn enthousiast over de inzet van alle professionele, maar vooral ook de vrijwillige medewerkers aan deze grote klus. Die laatste zijn onder meer leerlingen van De Lage Waard en het Willem de Zwijger College. Ze vertellen dat de toekomstige bewoners druk bezig zijn met inpakken. Zaterdag komen ze naar hun nieuwe (tijdelijke) woning.

Foto: Hans Hulswit

Woensdag hebben de toekomstige bewoners hun nieuwe woning voor het eerst van binnen kunnen bekijken. De mensen waren enthousiast, al was het maar omdat ze nu meer privacy hebben: in De Palm slapen ze in slaapzalen.

Er zijn nu kamers van verschillende grootte: voor een, twee of drie mensen. Er is een grote keuken, waar de bewoners zelf hun maaltijden bereiden en natuurlijk zijn er badkamers en er is een huiskamer. Er is ook permanent een locatiebeheerder en bewaking aanwezig. In het pand kunnen 50 personen onderdak krijgen.

Foto: Hans Hulswit

Wethouder Arno Janssen, verantwoordelijk voor deze huisvesting, is bezig met het ophangen van een paar gordijnen, maar heeft ook nog tijd voor een paar vragen. In principe zal deze locatie voor anderhalf jaar in gebruik zijn, vertelt hij. De gemeente huurt het pand van de huidige eigenaar, die er na afloop van de huurperiode twee appartementengebouwen voor de verkoop gaat neerzetten.

Zaterdag vond de feitelijke verhuizing plaats. Burgemeester Margreet van Driel kwam ook een kijkje nemen.

De asielzoekers die nu nog op de boot bij de Anthony Fokkerweg zitten, komen straks naar Poldermolen 8, het vroegere politiebureau. Deze locatie wordt dan beheerd door het COA.

TV Papendrecht heeft opnamen gemaakt, die nu via ons tv-kanaal en YouTube te zien zijn.

Foto: Hans Hulswit