Mogelijk risico op bezwijken fundering bij drie tunnels in de regio

0
137
© Google Streetview

REGIO – Drie tunnels in de regio worden extra in de gaten gehouden door Rijkswaterstaat vanwege het mogelijk risico op het bezwijken van de fundering. Het gaat om de Heinenoordtunnel bij Barendrecht, de Kiltunnel bij Dordrecht en de tunnelbak van knooppunt Kleinpolderplein in Rotterdam.

De drie tunnels hebben dezelfde fundering als de Margriettunnel in Friesland, waar in december 2022 een van de tunneldelen omhoogkwam door de druk van het grondwater. Het probleem bij de Margriettunnel lag bij de trekankers die de tunnel op zijn plek moesten houden; deze trekankers waren bezweken.

Dat kan ook gebeuren bij de drie tunnels in Barendrecht, Dordrecht en Rotterdam, schrijft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer. Wel schrijft Harbers erbij dat de kans daarop niet groot is.

In 2018 werden de werkzaamheden aan de Heinenoordtunnel voorbereid. Op dat moment bleek er met de trekankers nog niks aan de hand. Rijkswaterstaat gaat de ankers voortaan permanent controleren. Ook komt er een plan om te kijken wat er met de fundering van de tunnels moet gebeuren. In de loop van 2024 moet daar meer duidelijk over worden.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.