Neerslagrecord wel héél dichtbij, dag van de waarheid op 31 december

0
86
Hoog water bij Huys De Merwede, foto: Tom Kalkman

REGIO – Het zal erom gaan spannen, maar bij de afsluiting van 2023 kan het neerslagrecord bij meetpunt Rotterdam-Airport worden gebroken. Als er komende dagen nog 16 millimeter regen valt, wordt het oude record uit 1998 gebroken. Toen viel er in een jaar tijd 1134 millimeter. Als het nog een paar dagen blijft regenen, en die kans is volgens weerman Stefan van der Gijze groot, dan wordt 2023 het natste jaar in onze regio sinds men is begonnen te meten.

De kans dat het neerslagrecord dit jaar wordt verbroken, wordt met elke bui groter. “Het zijn wel steeds kleine buitjes en als iets is opgegeven moet het natuurlijk ook wel vallen”, vertelt de Rijnmond-weerman.

Volgens hem zal het er tot de laatste dag van het jaar om blijven spannen. Want al klinkt 16 millimeter weinig, je hebt toch nog wel wat neerslag nodig. 31 december wordt de dag van de waarheid. “Die dag is het ook wisselvallig.”

Straalstroom
Record of niet, 2023 gaat hoe dan ook de boeken in als een kletsnat jaar. Denk terug aan de ondergelopen akkers en de hoge waterstanden van de laatste weken. “We zitten nu ook al in de vierde maand op rij met meer dan 100 millimeter neerslag. Dat is heel uitzonderlijk.”

Waarom regent het zoveel? Dat komt door een zogeheten straalstroom. “Dat is een hele sterke wind op tien kilometer hoogte. Onder die straalstroom vormen zich vaak meerdere lagedrukgebieden en is het een komen en gaan van storingen”, legt Stefan uit. “Laat nou net het geval zijn dat die drukgebieden steeds over ons land gaan.” De straalstroom lag dit jaar vaak boven onze regio en is de aanjager van de vele regenzones, aldus de weerman.

Voor de mensen die op oud en nieuw graag vuurwerk afsteken of daar graag naar kijken: rond het jaarwisselingsmoment is het wél droog. “Maar, daarna begint het jaar weer nat. We gaan lekker door waar we zijn gebleven.”

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.