Vrieskou komt eraan: hoe groot is de kans op schaatsen?

0
147
Archieffoto: Rijnmond

REGIO – Na weken van milde temperaturen en onstuimig weer gaat het roer om: kou staat voor de deur. In het weekend dalen de temperaturen ’s nachts tot onder het vriespunt. Ook overdag wordt het een stuk kouder dan we de laatste tijd gewend zijn. De handschoenen kunnen weer aan, maar hoe groot is de kans dat de schaatsen uit het vet kunnen?

De kou begint in de nacht van zaterdag op zondag, vertelt Rijnmond-weerman Ed Aldus. “Dan komt er lichte vorst aan. We spreken van lichte vorst bij temperaturen tussen de 0 en -5 graden”, legt hij uit.

Dit weekend gaat het kwik ook overdag omlaag: dan komt de maximumtemperatuur net een paar graden boven nul uit. “Maandag en dinsdag worden de koudste dagen. Dan is het overdag ongeveer 1 graad”, zegt Ed.

Tijd om te schaatsen?
Al die kou doet verlangen naar een oer-Hollandse traditie: schaatsen. Is dat vanaf dit weekend weer mogelijk? Ed schat de kans klein in. “Daarvoor is het een te korte periode koud”, begint hij. “Woensdag gaan de temperaturen alweer langzaam omhoog. En tot die tijd komen de temperaturen overdag nog boven 0 uit. Om op natuurijs te kunnen schaatsen, moet het eigenlijk wel een week lang flink vriezen.”

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.