Dit zijn de populairste kindernamen van 2023 in onze regio

0
157
© Pixabay

REGIO – Noah was het afgelopen jaar de populairste jongensnaam van Zuid-Holland. De drie voorgaande jaren stond deze naam ook al de eerste plek. Aan meisjes is de naam Olivia in 2023 het meest gegeven in onze provincie. De naam haalt daarmee de naam Julia in, die de drie jaren ervoor steeds het populairst was.

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft vandaag een overzicht met de populairste babynamen van 2023 gedeeld. Vooral korte jongensnamen waren populair in onze regio. Na koploper Noah volgt Zayn op de tweede plaats. Liam staat op de derde plek en Adam haalt plek vier. De vijfde plek is voor de naam Luca.

Een overzicht van de populairste jongensnamen van de afgelopen vier jaar.
© Sociale Verzekeringsbank

Meisjesnamen
De naam Olivia stond in 2022 en 2021 nog op de tweede plaats, maar wist dit jaar te winnen. Op de tweede plek staat de populaire naam Julia. De namen worden gevolgd door Sophie als derde, Mila op plek vier en Sara op plek vijf.

Een overzicht van de populairste meisjesnamen van de afgelopen vier jaar.
© Sociale Verzekeringsbank

Landelijke top-10
De winnende namen in de regio wijken iets af van de landelijk topnamen. De meeste meisjes in Nederland kregen in 2023 de naam Julia. De naam is het afgelopen jaar aan 681 meisjes gegeven. Toch heeft Olivia landelijk ook een hoge score: deze naam staat op plek twee en is 605 keer gegeven.

Niet alleen in Zuid-Holland is de jongensnaam Noah het populairst, maar ook landelijk. De naam is vorig jaar 888 keer gegeven. Daarna volgt Luca; een naam die 674 jongens hebben gekregen. Landelijk is er ook een nieuwkomer in de top 10 terechtgekomen: Noud. Deze naam staat op de negende plek.

© Pixabay

Er is voor het tweede jaar op rij ook gekeken naar genderneutrale namen. Deze lijst wordt aangevoerd door Riley (84 meisjes, 82 jongens), gevolgd door Sky (16 meisjes, 17 jongens). Ook opvallend: er is een groep ouders die alle kinderen in het gezin een top-10 naam geeft. Jongens met de naam Noah hebben bijvoorbeeld opvallend vaak een zus met de naam Julia.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.