Plannen voor toeristische veerboot over de Lek in de zomermaanden

0
88
De Lek ter hoogte van Nieuw-Lekkerland: vaart hier binnenkort een toeristische pont tussen Ridderkerk en Nieuwpoort? © Google Maps

REGIO – Zin in een zomerse vaartocht langs Kinderdijk en vestingsteden als Nieuwpoort en Schoonhoven? De gemeenten Krimpenerwaard, Molenlanden en Ridderkerk onderzoeken de mogelijkheid naar een toeristische veerverbinding over de Lek. De pont zou in de zomermaanden tussen Ridderkerk en Nieuwpoort moeten gaan varen.

De beoogde verbinding is één van de in totaal tien scenario’s die door de drie gemeenten zijn onderzocht. Drie daarvan zijn – in de woorden van de gemeenten – kansrijk. De optie voor een snellere Waterbus over de Lek viel af, omdat je met de auto altijd sneller bent, zeggen de onderzoekers.

Bij het plan dat nu op tafel ligt, draait het niet om snelheid. De nieuwe vaarverbinding moet vooral een trekpleister voor toeristen worden, én kan worden aangesloten op het al bestaande Waterbusnetwerk.
Het idee van de toeristische veerverbinding is deel van een onderzoek naar hoe personenvervoer op de Lek beter kan, en hoe de rivier een aantrekkelijke reismogelijkheid kan worden naar Dordrecht, Ridderkerk en Rotterdam.

Driehoeksveer
Buiten de toeristische veerverbinding is ook een vernieuwd Driehoeksveer tot Kinderdijk met mogelijke uitbreiding naar Lekkerland en Nieuw-Lekkerland een serieuze optie.

Nu vaart het Driekhoeksveer dagelijks tussen Kinderdijk, Krimpen aan de Lek en Ridderkerk en is het een populaire manier voor scholieren om vooral ’s ochtends de Lek over te steken. Ook wordt er gekeken om de capaciteit van de verbinding te vergroten. Het laatste kansrijke scenario is de realisatie van een Waterbushalte in Ridderkerk-Bolnes.

Of de beoogde scenario’s ook daadwerkelijk haalbaar zijn, wordt in de komende maanden onderzocht.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.