Voormalig schooljuf Kelly zou haar zoon (9) eerst hebben gedrogeerd en daarna met een kussen gedood

0
453
Foto: Rijnmond

REGIO – Tijdens een korte, inleidende rechtszaak werd er iets meer duidelijk over het mogelijke familiedrama dat zich in oktober afspeelde in Hardinxveld-Giessendam. Justitie gaat uit van moord met voorbedachte rade. Moeder Kelly V. zou haar zoon met een kussen hebben gesmoord.

Ze is wel aanwezig in de Dordtse rechtbank, maar durft de zaal niet in, zegt advocaat Naline Pershad. Kelly V. (36) wil dat haar rechtszaak achter gesloten wordt behandeld. Met dat verzoek heeft ze speciaal een handgeschreven brief naar de rechtbank gestuurd. Voor we verder gaan, moeten de drie rechters daar eerst een besluit over nemen.

Het OM verdenkt de voormalige lerares van een basisschool dat ze in oktober van afgelopen jaar haar 9-jarige zoon doelbewust om het leven bracht. Ze zou de jongen slaapmiddelen hebben toegediend en hem daarna met een kussen hebben laten stikken. Ze woonde met de jongen in de Prinses Marijkestraat in Hardinxveld-Giessendam. Ze zou niet veel eerder zijn gescheiden van de vader van de jongen en ongeveer een half jaar in het dorp wonen.

Te kwetsbaar
“Ze maakt zich zorgen over haar optreden als ze anderen ziet”, zegt de advocate, nog voor de zitting goed en wel is begonnen. “Ze wil de vragen graag goed beantwoorden. Ze is in haar toestand te kwetsbaar om te praten en dat heeft te maken met de verhouding met de vader van haar zoon. Ze heeft zorg nodig, maar die zorg is nog niet opgestart.” De voormalige schooljuf wil de zaal niet in zolang haar ex, familieleden en de pers er zitten.

Kelly V. heeft gespecialiseerde psychologische hulp nodig, maar daarvoor staat ze nog op een wachtlijst. Ze zit vast in Zwolle. “Ze komt de dagen door, er is een-op-een beleid”, zegt advocate Pershad. Dat betekent dat ze nauwlettend in de gaten wordt gehouden, waarschijnlijk om te voorkomen dat ze zichzelf iets aandoet. De verdachte is wel naar Dordrecht afgereisd en zit te wachten in de arrestantenruimte van de rechtbank als haar advocaat haar handgeschreven brief bespreekt.

Foto: Rijnmond

Denkpauze
Na een korte denkpauze besluit de rechtbank dat deze korte inleidende rechtszaak toch openbaar zal zijn. “De verdachte is meerderjarig, de samenleving moet controle kunnen uitoefenen op de rechtsgang en de verdachte moet zich in het openbaar verdedigen.”

Daarmee wordt dus besloten dat de zaak openbaar is. Althans, de zitting van vandaag. Advocate Pershad verlaat de zaal om in de rechtbankcel nog een laatste poging te doen bij de vrouw en de zaak wordt gepauzeerd. Omdat het deze dag vooral over de juridische formaliteiten gaat, is haar aanwezigheid op zich niet vereist, benadrukt de rechtbank.

Waarom de 36-jarige haar zoon mogelijk gedood zou hebben, is niet duidelijk. Wel vertelde een buurman daags na het drama dat hij de moeder en haar zoon kende als ‘eerlijke en vrolijke mensen’. Volgens buurtgenoten zocht de moeder al een tijdje naar passend speciaal onderwijs voor haar zoon die volgens de verhalen soms druk kon zijn. In afwachting van plaatsing op die school zou ze hem thuis onderwijs hebben gegeven. Ze werkte inmiddels niet meer zelf als onderwijzer op een school en zou zorgverlof hebben genomen.

Na een kwartier gaat de zaak weer verder. Zonder verdachte. Volgens het Openbaar Ministerie moet er alleen nog DNA-onderzoek worden gedaan naar bloedsporen op een zak in de woning en moet de geestesgesteldheid van de vrouw nog worden onderzocht. Op 16 april gaat de zaak verder met een volgende voorbereidende rechtszaak. Eind mei zal de zaak inhoudelijk worden behandeld, is de verwachting.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.