Rijnmond-weerman Ed Aldus waarschuwt: ‘Volgende week zeer onstuimig weer’

0
259

REGIO – De sneeuw en de gladheid zijn nog niet weg, maar de voortekenen voor een hele nieuwe uitdaging tekenen zich al aan: het gaat regenen en waaien. Volgende week wacht ons zeer onstuimig weer, ziet Rijnmond-weerman Ed Aldus.

Schitterend zijn de plaatjes die nu nog in de regio kunnen worden geschoten. Spekglad zijn de wegen op andere plekken. Als deze uitdaging voorbij is, en de autoramen eindelijk even niet meer gekrabd hoeven te worden, wacht de regio Rijnmond een ander soort winterweer: het weer slaat om en komende week wordt het zeer onstuimig.

“Morgen (zaterdag, red.) hebben we nog perioden met zon, het blijft droog”, legt weerman Ed Aldus uit. “Het wordt nog iets kouder dan normaal, met een graad of 4. Maar we zijn voorbij het vriezen. Alleen in de komende nachten nog een beetje, en dat is het dan. Het wordt dus nog een paar nachten op sommige plekken verraderlijk glad.”

Van 0 naar 10 graden
Maar dat is volgens Ed na het weekend voorbij. “Zondag wordt het bewolkt en kan er wat regen vallen. De dag begint nog fris, maar in de loop van de dag wordt het vervolgens alsmaar zachter. Tegen middernacht is het zondag 10 graden.”

Er wacht ons dus een enorme omslag, vertelt Ed op een dag dat hij met de andere Rijnmond-weerman, Stefan van der Gijze, door een pak sneeuw van 30 centimeter loopt in de Belgische Ardennen.

Als Ed en Stefan terug zijn in de regio, kunnen ze zich langzaam opmaken voor iets heel anders. De handschoenen kunnen weer de kast in. De sjaals aan de kapstok. Helaas moet de paraplu wel tevoorschijn komen.

“Begin volgende week wordt het 10 tot 13 graden. Met regen en buien, met veel wind en op maandag zware windstoten. Overdag, ja. Op maandag en aan de kust kan het echt onrustig worden”, zegt Ed.

Hij waarschuwt daarom: “Op de Erasmusbrug en dat soort plekken moeten we goed opletten. Handen aan het stuur!” Een troost: dit duurt niet lang. “Later in de week wordt het rustiger en droger. De temperatuur blijft bovendien zacht.”

Krabben van auto voorlopig voorbij
Ed lacht vanuit de Ardennen: “Ik heb zelf liever van dat mooie, heldere winterweer, als je het echt aan mij vraagt. Maar ik moet oppassen, want dan krijg ik kritiek van mensen die weinig geld hebben om de kachel te stoken. Dat snap ik dan ook. Maar ik heb dit liever dit winterweer dan dagenlang bakken met regen.”

Of de kou echt uit de lucht is, weet ook Ed niet. “Ik geef natuurlijk geen garanties. De winter duurt nog zo lang. Maar voorlopig is het krabben van de auto wel voorbij. Maar in februari en maart kunnen je nog vreselijk veel omslagen tegenkomen.”

“Misschien moet het echt koude weer zelfs nog gaan komen deze winter, ik weet het ook niet. Wat ik wel weet is dit: aan het weer op dit moment is niets ongebruikelijks. Het is gewoon Hollands winterweer. 35 centimeter sneeuw, zoals hier (in de Ardennen, red.), maar dan in Nederland: dat zou pas gek zijn.”

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.