Renovatie Van Brienenoordbrug vier jaar uitgesteld en de automobilist gaat dat merken

0
148
Van Brienenoordbrug, foto: Rijkswaterstaat

REGIO – Het vernieuwen van de Van Brienenoordbrug, de drukste brug van Nederland, wordt vier jaar uitgesteld. Dat maakt Rijkswaterstaat maandag bekend. De huidige vernieuwingsplannen zouden te veel risico’s met zich meebrengen en te duur zijn. In de zomer van dit jaar moet er een nieuw plan liggen.

De Van Brienenoordbrug is al meer dan een halve eeuw oud en zit aan het einde van zijn levensduur. Ook wordt de brug door zwaarder verkeer steeds meer belast. Daardoor zijn de boogbruggen, de oudste brugklep en het bedieningssysteem aan grondig onderhoud toe. Met 230.000 voertuigen per dag is het de drukstbezochte brug van Nederland.

Eind 2022 begon Rijkswaterstaat met een aanbesteding voor de renovatie van de brug. Daarvoor meldde zich maar één partij. Volgens Rijkswaterstaat is in de loop van het aanbestedingsproces “duidelijk geworden dat de huidige aanpak grote risico’s met zich meebrengt en er een prijs aan vastzit die voor het Rijk niet te bekostigen is”.

Dat alles heeft ertoe geleid dat Rijkswaterstaat heeft besloten om de brug niet te vernieuwen in 2026, 2027 en 2028, maar dat herstel vier jaar op te laten schuiven. “Een flinke tegenvaller”, zegt Rijkswaterstaat.

Grote gevolgen voor het verkeer
Het uitstellen van het onderhoud betekent onder meer dat de brug de komende jaren gevoeliger is voor storingen en andere vormen van verkeershinder. “Des te langer je dat grote onderhoud uitstelt, des te groter de kans dat er problemen ontstaan”, zegt een woordvoerder.

Denk bij die hinder bijvoorbeeld storingen bij het bedienen van de brug, waardoor weg- en vaarweggebruikers moeten wachten. Of de invoer van verkeersmaatregelen, zoals het afsluiten van rijstroken en invoeren van snelheidsverlagingen. “Er zullen steeds meer herstelwerkzaamheden moeten worden uitgevoerd. De brug wordt frequent gemonitord.”

Rijkswaterstaat zegt er ‘alles aan te doen’ om de overlast te beperken en “belanghebbenden, waaronder weggebruikers en regionale en lokale overheden, op de hoogte te houden van werkzaamheden, hinder en de vorderingen van de vernieuwing van de brug.”

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.