Bestuurder haalt halsbrekende toeren uit om met gestolen auto te ontkomen

0
174
Archieffoto

REGIO – Wat begon met een simpele melding van een gestolen auto, eindigde voor de politie in een helse achtervolging door nauwe straatjes in Zwijndrecht. Op spectaculaire beelden van de dashcams van de politieauto’s is te zien hoe de rit flink uit de hand loopt.

Als politieagenten op een rustige snelweg midden in de nacht ergens rond Rotterdam rijden, zien ze een gestolen auto rijden. Ze besluiten in alle rust te volgen en schakelen intussen collega’s in voor wat extra hulp.

Drie speciale snelle politieauto’s worden opgeroepen en sluiten aan. Ze rijden inmiddels in de buurt van knooppunt Ridderkerk, waar op dat moment werkzaamheden aan de gang zijn.

Inboxen
Het lijkt een makkie voor de agenten te worden. Ze communiceren met elkaar en besluiten de gestolen auto te gaan ‘inboxen’, het voertuig zo goed mogelijk insluiten. Maar als de verdachte automobilist dat doorkrijgt, trapt-ie het gaspedaal in.

Hij ramt een van de politieauto’s en gaat er als een haas vandoor. Wat volgt is een achtervolging langs een gebied met werkzaamheden. De bestuurder negeert rode kruizen, gaat de snelweg af bij Hendrik-Ido-Ambacht om gelijk erna de snelweg weer op te gaan.

De snelheid tikt de 180 kilometer per uur aan, waar slechts 70 is toegestaan vanwege de werkzaamheden.
Zwijndrecht in

Dan besluit de automobilist bij Zwijndrecht definitief de snelweg af te gaan. Op de rotonde schiet hij linksaf de Plantageweg in. Een paar honderd meter verderop nadert hij opnieuw een rotonde. Ook daar slaat de bestuurder linksaf, maar rijdt tegen het verkeer in.

Een van de achtervolgende politieauto’s weet de verdachte wagen op dat moment in de flank te rammen. De wagen draait daardoor volledig rond en komt met zijn neus richting twee politieauto’s te staan. Kat in ’t bakkie, zou je zeggen.

Maar nee, de bestuurder zet de gestolen auto in z’n achteruit en gaat er opnieuw vandoor. Een stuk verderop lijkt het dan toch echt gedaan: de auto komt boven op een paar paaltjes terecht. Een van de agenten stapt al uit de politieauto om de verdachte in de kraag te vatten.

Smalle straatjes
Weer geeft de verdachte een flinke dot gas en weet van de paaltjes af te komen. De auto’s vliegen dan met enorme snelheden door de smalle straatjes van Zwijndrecht.

Als de verdachte even later weer terug is op de Plantageweg, vliegt hij door de middenberm heen en belandt aan de overkant van de straat op z’n kop. Is het dan voorbij?

Nee, als een agent aan de linkerkant de auto benadert, vlucht de bestuurder aan de rechterkant weg. Maar dan is het snel voorbij. Toegesnelde agenten slaan de man in de boeien.

De levensgevaarlijke toeren van de bestuurder, een 27-jarige Rotterdammer, leveren hem een gang naar de rechter op. Daar moet hij zich verantwoorden voor zijn roekeloze gedrag. Hij wordt verdacht van poging doodslag, diefstal/heling van de auto, rijden zonder rijbewijs en gevaarlijk rijgedrag.

De achtervolging zien? Dat kan hier.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.