Boer opgelucht na spectaculaire redding kalf uit gierput

0
120
Foto: Brandweer Goudriaan-Ottoland

ALBLASSERWAARD – Boer Den Besten wist niet wat hij meemaakte op woensdagochtend. De schrik was groot toen hij ontdekte dat één van zijn kalfjes door een rooster was gezakt en in een levensgevaarlijke gierput was beland. Na een spannende reddingsoperatie werd het dier succesvol gered door de brandweer.

De boer uit Groot-Ammers was net begonnen met zijn ochtendronde op de boerderij toen hij ontdekte dat er een kalf ontbrak in een van de stallen. Er ontsnappen wel vaker kalfjes uit hun stal, zo speels en ondeugend als ze zijn. Toch vertrouwde Den Besten het niet. In zijn zoektocht naar het verdwenen kalf kwam de boer uit in de kelder. Daar bleek het beestje door een oud rooster te zijn gezakt. Dat had Den Besten nog niet eerder meegemaakt.

Levensgevaarlijk
In de kelder ligt mest opgeslagen. En dat is levensgevaarlijk door de grote hoeveelheid schadelijke dampen die daar hangen. Ondanks deze spannende situatie bleef de boer kalm en belde hij onmiddellijk de brandweer. “Je moet rustig blijven en de stress parkeren op zo’n moment”, zegt de nuchtere boer. “Opmerkelijk genoeg bleef ook het kalf in alle rust wachten op de brandweer.”

Hoewel de brandweer een professionele ‘veekraan’ had meegebracht, verliep de reddingsoperatie niet zonder hindernissen. Het kostte uren voordat de kraan op de juiste manier kon worden ingezet. Toen de kraan eenmaal in stelling was, kon de brandweer het kalf binnen enkele minuten uit de put redden.

Het kalfje maakt het volgens de boer goed en is weer veilig in de stal: “Het beest trilde behoorlijk van de stress, maar was op een schaafwond na gezond en ongedeerd.”

Foto: Brandweer Goudriaan-Ottoland

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.