Grote brand op bovenste etages van Dordtse flat

0
99
Foto: Rijnmond

DORDRECHT – In een flat in de Dordtse wijk Wielwijk heeft in de nacht van zondag op maandag een zeer grote brand gewoed. Niemand raakte gewond. Vijf mensen zijn nagekeken na het inademen van rook.

Het vuur ontstond op de elfde etage en sloeg over naar de twaalfde verdieping van de woontoren aan de Maarten Harpertsz. Trompweg. Ook de zijkant van de flat stond in brand. Een groot deel van de woningen is ontruimd.

Brand om 03:00 uur onder controle
De brandweer trok met veel eenheden naar de plek van de brand. Iets na 03.00 uur meldde een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid dat de brand onder controle was. Het nablussen kan nog uren duren.

Ongeveer honderd bewoners worden opgevangen in het Van der Valk Hotel Dordrecht. Ze zijn met bussen van QBuzz naar het hotel gebracht. Even na halfvijf zijn bewoners door burgemeester Wouter Kolff en de brandweer toegesproken. Daarna konden ze weer terug naar hun appartement.

Zaterdag ook al brand
Zaterdagavond was er ook al een brand in de flat. Volgens de woordvoerder is de brand in de nacht van zondag op maandag op dezelfde etage ontstaan. Of het om dezelfde woning gaat is nog niet bekend. Ook over de oorzaak van de brand kan de woordvoerder nog niets zeggen.

In de afgelopen weken werd niet alleen de flat zelf, maar ook de omgeving van de flat geteisterd door met name autobranden. Vorig jaar was het een paar keer raak in andere flats in de buurt.

Short Stay Facility
Het gebouw waar de brand woedt heet de Short Stay Facility. Het pand bevat 189 appartementen, waar veel mensen relatief korte tijd wonen. Volgens woningcorporatie Woonbron kent het gebouw een ‘wonderlijke mix’ aan bewoners. “Zakenlui, stagiairs, gescheiden mannen en vrouwen, ex-verslaafden, bejaarden, ongehuwde moeders, studenten en dakloze jongeren”, aldus de corporatie op de website.

De flat wordt deels bewoond door mensen kwetsbare achtergrond. Burgemeester Kolff was vannacht aanwezig bij de flat. Via zijn X-account heeft hij gereageerd op het incident.

De politie heeft het vermoeden dat de brand is aangestoken en roept getuigen op zich te melden. Een 63-jarige man uit Dordrecht is aangehouden tijdens het incident omdat hij hulpverleners ter plaatse tegenwerkte en lastig viel. Een van de agenten is in het gezicht geslagen en de andere agent heeft letsel aan haar hand.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.