Klanten Eneco met zonnepanelen gaan meer betalen voor terugleveren stroom

0
363
Foto: aangeleverd

REGIO – Slecht nieuws voor klanten van energiebedrijf Eneco met zonnepanelen: zij gaan meer betalen voor het terugleveren van stroom. Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt. Aanleiding is het groeiend aantal klanten dat zonnepanelen heeft en de stijging van de bijbehorende kosten voor het terugleveren van die stroom.

Het bedrijf noemt die toename ‘een goede ontwikkeling voor de energietransitie’. “Tegelijkertijd zijn daardoor de kosten van het terugleveren van energie ook toegenomen. Deze wil Eneco niet langer volledig verdelen over alle klanten, maar doorberekenen aan klanten met zonnepanelen”, stelt het bedrijf in een nieuwsbericht.

Eneco zegt de kosten op een ‘overzichtelijke en eerlijke wijze’ te zullen doorberekenen aan de klanten met een vast tarief per teruggeleverd kilowattuur. “Zo betaalt de klant alleen voor de daadwerkelijk teruggeleverde stroom. Voor de stroom die de klant meer teruglevert dat hij zelf verbruikt, blijft de klant een positieve terugleververgoeding ontvangen.”

Alleen bij nieuw contract
Volgens de planning van Eneco wordt de doorberekening vanaf het begin van de zomer ingevoerd voor alle klanten die een nieuw contract afsluiten én bestaande klanten met een variabel contract. Voordat het zover is, geldt dat klanten die een nieuw contract afsluiten bij Eneco al zes euro meer vastrecht per maand gaan betalen. Per teruggeleverde kWh ontvangen klanten een vergoeding van vijf cent.

Stijgende kosten
Volgens Eneco is het van groot belang dat ‘we anders gaan kijken naar ons energieverbruik’. Met name in de zomer lopen de kosten voor het terugleveren van stroom flink op voor de energieleverancier.
“Deze ontstaan onder andere doordat klanten terugleveren op momenten dat de stroom op de groothandelsmarkt goedkoop is en dit kunnen salderen voor stroomverbruik in de winter, wanneer die duurder is”, aldus Eneco.

Eneco zegt dat de terugleverkosten blijven zolang de salderingsregeling niet is afgeschaft. Vorige maand stemde de Eerste Kamer tegen die afschaffing. Het plan was dat mensen met zonnepanelen vanaf volgend jaar stapsgewijs steeds minder mochten salderen.

Kosten door salderen
Salderen houdt in dat de energie die huishoudens in een jaar aan het net leveren mogen aftrekken van de energie die ze afnemen. Maar dat leidt tot extra kosten voor energiemaatschappijen. “Deze ontstaan onder andere doordat klanten met zonnepanelen in de zomer terugleveren, als de stroom op de groothandelsmarkt goedkoop is en dit kunnen salderen voor stroomverbruik in de winter wanneer die duurder is”, zegt Eneco.

Andere maatschappijen kondigden de afgelopen tijd dus ook al aan dat ze deze kosten gaan doorberekenen. Bij Vandebron en Budget Energie betalen de meeste klanten met zonnepanelen rond de 10 à 20 euro extra per maand.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.