AVP of AVB: hoe zit dat voor zzp’ers?

0
105

Veel zzp’ers denken dat ze met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) ook verzekerd zijn voor schade die ze veroorzaken als zzp’er. Ze zijn immers de enige werknemer van het bedrijf. Toch klopt dat niet. Hoe zit het dan wel?

Wat dekt een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)?
Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) dekt de schade die particulieren veroorzaken als ze per ongeluk iemand verwonden of als ze spullen van een ander beschadigen. We spreken dan van letsel- of van materiële schade. De schade wordt alleen vergoed als je volgens de wet ook daadwerkelijk aansprakelijk bent voor deze schade. Verwond je bijvoorbeeld een huisgenoot onopzettelijk, dan ben je daarvoor verzekerd.

Zoals je ziet, gaat het altijd om situaties waarin de schade ontstaat in privétijd. Dat komt doordat de verzekering is bedoeld voor particulieren. We zijn particulier op het moment dat we niet aan het werk zijn. Eigenlijk zou je kunnen stellen dat de AVP alleen geldt in je privétijd.

Is een AVP voldoende voor een zzp’er?
Veel zzp’ers denken dat een AVP ook geschikt is voor hun werkzaamheden. Dat is een hardnekkige fout, want de AVP biedt helemaal geen dekking voor schade die zzp’ers veroorzaken. Ze zijn immers aan het werk en veroorzaken bedrijfsmatig schade. Als bedrijf ben je geen particulier, en val je dus buiten de verzekering. Om jezelf te verzekeren tegen schade onder werktijd, heb je een ander soort verzekering nodig.

Een voorbeeld hiervan is een AVB Verzekering ZZP. Dat is een verzekering die zich speciaal richt op zzp’ers. Stoot je bijvoorbeeld op kantoor bij een klant een kop koffie om, en komt deze over de laptop van je klant, dan is dat gedekt door je AVB-verzekering. De verzekering biedt alleen dekking tegen schade en letsel aan derden. Let op: met deze verzekering ben je niet verzekerd tegen beroepsfouten.

Ook je beroepsfouten afdekken
Wil je ook beschermd zijn tegen aansprakelijkheidstelling door beroepsfouten, dan is het een goed idee eens te kijken naar een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering vergoedt onder meer financiële schade aan derden, die voortvloeit uit een beroepsfout. We hebben het dan over fouten die je in je werk maakt. Denk bijvoorbeeld aan een architect die een fout op een tekening maakt, of een financieel adviseur die een rekenfout maakt, waardoor een derde partij met schade komt te zitten.

Door jezelf te verzekeren tegen deze gevallen, voorkom je dat je voor vervelende verrassingen komt te staan. Een aansprakelijkheidstelling kan al snel in de papieren lopen en voor veel zzp’ers betekent dat zelfs het einde van het bedrijf. Laat het niet zover komen. Laat je voorlichten over de verschillende soorten verzekeringen, en verzeker je.