Coalitiepartijen vinden bouwen ’topprioriteit’

0
150
Douwes Dekkerlaan, foto: Leon van den Dool

PAPENDRECHT – De coalitiepartijen in de gemeenteraad zijn blij met de aankoop van het laatste pand aan de Douwes Dekkerlaan. Afgelopen donderdag besloot de gemeenteraad hierover. De bouw van woningen kan daar nu starten. Ook oppositiepartijen zijn positief.

Leon van den Dool (CDA) juicht: “Het is nu echt overal bouwen, dat is voor ons topprioriteit! Veel mensen zoeken een betaalbaar huis. In Papendrecht is dat niet makkelijk, want het gaat telkens om plekken waar oude bebouwing stond. Er is echter hard gewerkt en dat is te merken. Aan de Badhuistraat (Kraaihoek, red.) komen meer betaalbare woningen terug dan er stonden. Aan de P.C. Hooftlaan start de bouw van zorgwoningen en woningen voor starters, precies waar behoefte aan is. En nu is ook een obstakel voor bouw aan de Douwes Dekkerlaan weg door deze aankoop. Hier hebben we op gepusht en we zijn blij dat er op zoveel plekken tempo wordt gemaakt!”

Ook Martin Verweij is tevreden: “Het PAB heeft in zijn programma gesteld dat er hoe dan ook voldoende woningen van voldoende kwaliteit zijn voor alle doelgroepen, waarbij uiteraard rekening gehouden wordt met de beperkte fysiek beschikbare ruimte. Aan deze uitgangspunten wordt nu voldaan. Naast woningen voor starters moeten er ook woningen voor senioren gebouwd worden en meer aangepaste woningen in verband met vergrijzing en een toenemende zorgvraag. Met het aannemen van bovengenoemd raadsvoorstel tot aankoop van het pand aan de Douwes Dekkerlaan is weer een grote stap gezet naar de verwezenlijking van de bouwplannen.”

‘Bouwen, bouwen, bouwen’
Dirk Stouthart (VVD) is ook positief: “Bouwen, bouwen, bouwen was in een van de speerpunten in het verkiezingsprogramma van VVD Papendrecht. Het is goed om te zien dat we dit ook echt kunnen realiseren. Door goede en constructieve samenwerking zetten we grote stappen naar meer woningen voor alle doelgroepen in Papendrecht. Een feit waar we erg trots op zijn.”

Kraaihoek, foto: Hans Hulswit

De ChristenUnie heeft in haar verkiezingsprogramma en later ook in de raadsvergaderingen sterk gepleit voor woningbouw, stelt de partij. In Papendrecht zijn de mogelijkheden in deze tijd nog maar beperkt, want er is maar weinig ruimte meer beschikbaar voor nieuwe woningen. We zijn blij dat er toch locaties gevonden zijn en er nu daadwerkelijk aan de slag gegaan wordt met nieuwbouw. Woningen voor alle doelgroepen, maar in het bijzonder ook voor starters en inwoners die wat minder te besteden hebben. In de Kraaihoek nu de aftrap en vervolgens op enkele andere locaties in ons mooie dorp. We zien al uit naar de verheugde gezichten van de nieuwe bewoners!”

Ten slotte is ook Ardjan Boersma (SGP) blij: ”De woningnood in Papendrecht is groot en het is woekeren met de ruimte. Er zijn woningen nodig voor alle doelgroepen: starters, gezinnen, ouderen. De SGP is blij dat we nu concrete stappen zetten om méér nieuwe woningen te bouwen. In de Kraaihoek bouwen we aan een zorgzame buurt met sociale huurwoningen en appartementen. En hopelijk kan ook de eerste paal voor de nieuwe woonwijk aan de Douwes Dekkerlaan snel in de grond.”

Kraaihoek, foto: Hans hulswit

‘Meer snelheid’
Ook de oppositiepartijen D66 en PvdA zijn blij met de bouwplannen. Trijntje van Es (D66): “De plannen die er nu liggen zouden door ons niet heel anders zijn opgesteld. Wij zouden wat meer snelheid willen bij de realisatie, maar dat willen de anderen, inclusief wethouder Arno Jansen, ook.” Van Es noemt de vele regels en wetten die een snelle voortgang vaak belemmeren. Dit is een landelijk probleem waar ook Papendrecht mee te maken heeft.

Derya Karso (PvdA) is ook positief. Zij benadrukt het belang van betaalbare woningen voor starters en middeninkomens. Er moet ook voldoende aandacht zijn voor duurzaamheid en groen.