‘Je gaat ze toch niet slopen, he?’ UPDATE MET VIDEO

0
167

PAPENDRECHT – Wethouder Jan Dirk van der Borg en ambassadeur van Oostenrijk Astrid Harz hebben woensdagmiddag de gerestaureerde gedenksteen aan het Weense Plein onthuld. Zij deden dat onder grote belangstelling.

Aanleiding was de restauratie en verduurzaming van de tien huizen aan het plein, die na de Watersnoodramp van 1953 door Oostenrijk en de stad Wenen geschonken waren. Margé van Wijngaarden had tegen de bestuurder van Woonkracht 10 ooit gezegd: “Je gaat ze toch niet slopen, he?”

Vlnr: Margreet van Driel, Astrid Harz, Jan Dirk van der Borg, Erwin Zwijnenburg, foto: Hans Hulswit

Na de restauratie had bewoner Leon Vuijk Noorland laten weten dat hij vond dat de gedenksteen er slecht bij lag. De gemeenteraad nam daarna een motie aan waarin het college van B&W werd opgeroepen de steen te laten restaureren. Dat is nu gebeurd.

Zowel burgemeester Margreet van Driel als de Oostenrijkse ambassadeur benadrukten in hun toespraakjes de vriendschapsband tussen Oostenrijk en Nederland. Bestuurder Erwin Zwijnenburg van woningcorporatie Woonkracht 10 maakte duidelijk dat het besluit tot restauratie van de woningen misschien financieel een zware last was, maar dat dit in emotioneel opzicht van groot belang was geweest. Hij toonde die emotie ook tijdens zijn optreden.

Een ploeg van RTV Dordrecht en RTV Papendrecht was aanwezig om opnamen te maken: morgen op deze site.

Bestuurder Woonkracht 10, Erwin Zwijnenburg, foto: Hans Hulswit
Burgemeester Margreet van Driel en ambassadeur Astrid Harz, foto: Hans Hulswit