Met hamers, keukenmessen en deo zoeken de meisjes tijdens pyjamafeest naar inbreker

0
240
Foto: aangeleverd

DORDRECHT – Een Dordtse inbreker slaat vlak voor kerst 2023 toe tijdens het slaapfeestje van een groepje meisjes. Die willen hem vervolgens het huis uit jagen. In de rechtbank vertelt hij waarom hij inbrak: hij had zelf ook een huis vol ongenode gasten.

Het is bijna kerst en op het balkon zitten vijf meisjes lekker in een bad vol warm water. Straks zullen ze elkaar cadeautjes geven. Het is gezellig deze zaterdagavond en ze kwetteren er vrolijk op los. Tot zover niks bijzonders. Het is bijna vakantie en de meiden van 15 en 16 hebben een heerlijke avond.

“Het probleem was: er was daar een feestje”, zegt de rechter tegen de 50-jarige A. L. uit Dordrecht. “Een van de meisjes gaat de trap af naar de garage om haar pyjama te pakken. Het was een pyjamaparty. Dan ziet ze een wildvreemde man staan.” Ze zegt ‘oh…’ en loopt dan terug. Het is nogal wat als je ineens iemand ziet staan.” Het meisje is de jongste van de groep.

Paniek in de jacuzzi
Eenmaal boven dringt de situatie door tot de 15-jarige. In de jacuzzi breekt er paniek uit. Snel maken de vriendinnen een plan. Ze ‘bewapenen’ zich met keukenmessen, een hamer, een zaag en een spuitbus deodorant. Zo willen ze de inbreker wegjagen. “Ik wilde hem in zijn ogen spuiten”, zegt het meisje met de deospray achteraf.

Home Alone in Dordrecht
Voetje voor voetje en met bonkend hart dalen ze de trap af naar de garage. De ouders zijn weg tijdens het pyjamafeest. Het is net de kerstklassieker ‘Home Alone’. Maar dan in het echt.

“Ik begrijp best dat het schikken was”, zegt L. in de Dordtse rechtbank over zijn confrontatie met de middelbare scholiere. Tijdens deze inbraak steelt hij twee flessen wijn, een boormachine, wat ander gereedschap en een oude iPhone. Daarnaast bekent hij ook vier andere inbraken. Dordtse gezinnen worden eind 2023 door hem geteisterd. Er verdwijnen spullen uit woningen, schuurtjes en voortuinen. Verder urineert hij na zijn aanhouding in het politiebureau tegen zijn celdeur en noemt hij een agent ‘kankerlijer’.

Spuitbus deo als wapen
De meisjes sluipen met hun messen en hamers over de benedenverdieping. Ze kijken in kasten, hoekjes en gaatjes. Dan schakelen ze de buurman in. Gewapend met een kettingslot doet ook hij nog een zoekronde. “We zijn met de buurman echt in alle kamers van het huis geweest”, zegt een meisje. “We liepen in onze pyjama”, zegt het meisje met de spuitbus deodorant.

Later zullen de talrijke camera’s in huis duidelijkheid geven. Een kwartier lang scharrelt de inbreker door het benedenhuis en sleept hij spullen naar buiten. Zonder het te weten komen de meisjes meermaals vlakbij. L. houdt zich stil en gaat door als ze weer weg zijn. Nadat hij oog in oog staat met de 15-jarige vlucht hij weg.

‘Geen strafblad, maar strafboek’
Met zijn lange grijze sik en hoornen brilmontuur is de inbrekende Dordtenaar een bijzondere verschijning. “Ik heb maar één koffer gereedschap gestolen”, zegt hij over zijn bezoek aan het pyjamafeest. “De rest hebben ze vast opgegeven voor de verzekering. Ik had een hand aan het stuur en met mijn andere hand de koffer vast. Ik ben toch geen octopus? Ik heb toch geen zeven handen?” Uit onderzoek blijkt dat L. ADHD heeft en een verstandelijke beperking.

In de wijk Stadspolders steelt hij eind september een barbecue. “Dat moest ik doen voor een kennis. Elke keer als ik iets had gestolen, belde ik de heler.” Het gaat om een breed scala aan spullen. “U wordt aangetroffen op een kinderfiets”, zegt de rechter. “U bent er eerst een stukje op gaan rijden. Maar toen was-ie toch te klein en hebt u hem achtergelaten.” De zoon des huizes heeft de fiets net kado gekregen, zo blijkt.

“U heeft geen strafblad, maar een strafboek”, zegt de officier van justitie over het 45 pagina’s dikke strafblad van L. Daarop staan veel diefstal, inbraak en ook geweld. L. heeft in een inrichting voor stelselmatige daders gezeten. “Ze hebben me in een gekkenhuis gezet”, zegt hij daarover in de rechtszaal. “Mensen aten daar glas en probeerden zelfmoord te plegen. Ik had een heel foute casemanager.”

Prostituees en pooiers
Dan wordt duidelijk waarom L. de inbraken pleegde. “Uw huis zat vol prostituees en pooiers”, zegt de rechter. De advocaat van L. gaat nog een stap verder. “Een huis vol hoeren en pooiers, om het maar plat te zeggen. Hij is een paar keer in elkaar getimmerd. Mijn cliënt heeft verstandelijke beperkingen en er is misbruik van hem gemaakt.”

Als L. problemen heeft, kan hij dat niet goed aan en grijpt hij naar drugs om zichzelf rustig te krijgen. De schulden bij zijn dealer lopen op. Die zegt daarop dat hij de Dordtse woning van L. gaat gebruiken. Hij betaalt er zelfs voor: twintig euro per dag, in drugs.

De dealer maakt er vervolgens een illegaal bordeel van en L. wordt de deur uitgewerkt. “Het zat vol Colombiaanse vrouwen”, zegt de officier van justitie. Als L. uiteindelijk in de cel belandt, is hij doodsbang dat zijn 80-jarige moeder toch op bezoek wil gaan en in een gevaarlijk bordeel belandt. Hij is boos dat de politie pas optreedt als er buren melding maken en zegt dat er met zijn tips niets is gedaan. “Als ik was geholpen, had ik hier niet gezeten.”

Justitie eist twee jaar celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk tegen Alfred L. “Er was een slaapfeest zonder ouders. Dat vind ik buitengewoon kwalijk en hondsbrutaal.” De officier wil ook dat de verdachte verplicht behandeld wordt. “Als je zelfs al verkeerd kijkt naar de medewerker van reclassering, zit je zo weer voor de rechter”, dreigt de officier.

‘Prachtig plan’
In de Dordtse rechtszaal zitten meerdere begeleiders van Alfred L. Ze steunen hem en zeggen dat hij goed meewerkt en dat het beter gaat. Op een nieuwe plek in Rotterdam zou hij over twee weken onder begeleiding een nieuwe start kunnen maken op een zorgboerderij. Daarom is zijn advocaat radicaal tegen een lange celstraf. “Cliënt weet dat dit de allerlaatste kans is. Hij zat op een verkeerde afdeling waar een vrouw gloeilampen kapot maakte, die ze vervolgens opat.”

“Mijn cliënt heeft het voor elkaar gekregen dat de hulpverlening 100% achter hem staat. Dat zegt wat. Er ligt een prachtig plan. Wie is er gebaat bij een lange straf? Niet de samenleving.” Die woorden schieten bij de vader van een van de meisjes in het verkeerde keelgat. “Weet je hoe heftig het is als je als 16-jarige een inbraak meemaakt als je gewoon thuis bent?”, briest hij vanaf de publieke tribune naar de advocaat.

Hamers en zagen liggen naast hun bed
Vlak voor kerst proberen de meisjes er nog het beste van te maken, van hun feest. Terwijl agenten vingerafdrukken nemen, maken ze hun kerstcadeaus open. Op de matrassen voor het slaapfeest staan modderige voetstappen van de inbreker. Slapen durven ze eigenlijk niet meer. De hamers en zagen hebben ze naast hun kussens gelegd. Diep in de nacht vallen ze eindelijk in slaap.

Als een van de vaders de volgende dag het hele verhaal hoort, zal hij zeggen dat ze de volgende keer toch maar beter meteen de politie kunnen bellen. Over twee weken doet de rechter in Dordrecht uitspraak.

Dit is een verhaal van Maurice Laparlière voor onze mediapartner Rijnmond.