Derdelanders in Sliedrecht mogen blijven

0
80

SLIEDRECHT – De vier derdelanders die zich in de opvanglocatie in Sliedrecht bevinden, mogen daar voorlopig blijven. Dit heeft de gemeente Sliedrecht bekend gemaakt. Derdelanders zijn mensen die in Oekraïne woonden, vervolgens vanwege de oorlog zijn gevlucht, maar niet de Oekraïense nationaliteit hebben.

Drie van de vier door de IND als derdelander aangemerkte bewoners zijn hiertegen in beroep gegaan bij de rechtbank en hebben een voorlopige voorziening aangevraagd, meldt de gemeente. De rechtbank heeft de voorziening toegewezen en deze mensen mogen dus in de opvang blijven totdat door de rechtbank over hun beroep is besloten.

Voor de vierde bewoner geldt dat na het instellen van beroep de IND heeft bepaald dat deze bewoner niet meer als derdelander wordt beschouwd en ook deze persoon mag dus in de opvang blijven.

Tot voor kort hadden derdelanders dezelfde rechten als Oekraïense vluchtelingen. Maar in januari van dit jaar heeft de Raad van State uitspraak gedaan in hoger beroep en de tijdelijke bescherming van derdelanders beëindigd. Een aantal gemeenten, waaronder Dordrecht, is inmiddels begonnen met het uitzetten van derdelanders uit de opvanglocaties.