Papendrechter opgepakt bij oprollen internationaal phishing-netwerk

0
190
Foto: Pixabay

PAPENDRECHT – Bij het oprollen van een internationaal phishing-netwerk heeft de politie ook een Papendrechter opgepakt. In totaal werden er in Nederland vijf personen gearresteerd.

Het grote phishing-netwerk verkocht nep-websites van bijvoorbeeld banken en overheidsinstanties aan andere criminelen, die er op hun beurt mensen mee probeerden op te lichten. Zo zijn 500.000 creditcardgegevens buitgemaakt en 1,2 miljoen wachtwoorden gestolen. Wereldwijd zijn er 37 mensen gearresteerd.

Het netwerk LabHost op het darkweb werd volgens de Londense politie in 2021 opgezet door een crimineel cybernetwerk. Oplichters zonder technische vaardigheden konden inloggen en kiezen uit bestaande sites of op maat gemaakte pagina’s aanvragen van vertrouwde merken die waren nagemaakt.

Wereldwijd
Na onderzoek bleken de gebruikers wereldwijd verspreid. Afgelopen maandag zijn de beheerders aangehouden in het Verenigd Koninkrijk en is de site uit de lucht gehaald. Bij de aanhoudingen in Nederland zijn zes woningen doorzocht. Hierbij zijn onder andere 57 gegevensdragers, ruim 100 simkaarten en 5 vuurwapens in beslag genomen.

Hoe herken je phishing
Phishing is het vissen naar persoonlijke informatie. Je krijgt bijvoorbeeld een e-mail van je bank. Althans, je denkt dat jouw bank een mail stuurt. In werkelijkheid doet een crimineel zich voor als de bank. In de e-mail staat een link en als je daarop klikt word je doorgestuurd naar een onveilige website. Daar wordt je gevraagd jouw persoonlijke inloggegevens zoals accountnaam, password en bankrekening in te vullen. Dit is ‘vissen’ naar vertrouwelijke informatie. Reageer nooit op e-mails of appjes waarin wordt gevraagd om inlogcodes of pincode in te typen. De bank, creditcardmaatschappijen of internetprovider zal hier nooit om vragen. Klik nooit op de link in de e-mail…

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.