5 tips voor het kopen van graszoden 

0
42

Bijna elke huiseigenaar verlangt naar een gezond en mooi gazon dat de aantrekkelijkheid van zijn huis vergroot en het gesprek van de dag wordt. Zoden is een geweldige manier om dit te bereiken, terwijl het onderhoud minimaal blijft en je in een mum van tijd een volledig functioneel gazon krijgt. Voor een optimaal resultaat moet je echter de juiste zode kiezen die past bij de unieke kenmerken van je gazon. Leer vijf factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van graszoden in Friesland voor je gazon.

Onderhoud 
Voordat je genoegen neemt met graszoden, moet je je afvragen hoeveel tijd, moeite en geld je wilt besteden aan het onderhoud van de graszoden. Zodra je graszode is geïnstalleerd, moet deze regelmatig worden bewaterd. Daarnaast hebben sommige graszodensoorten meer verzorging nodig dan andere, zoals bemesting, maaien en beluchten. Bermudagras is een onderhoudsarme graszode, terwijl Duizendpoot weinig onderhoud vergt. 

Geografische regio
De zodevariëteit zou moeten gedijen in je geografische gebied en plaatselijke klimaat. Het State Department of Agriculture en lokale grasboerderijen kunnen advies geven over het ideale graszode voor je lokale klimaat- en weerpatronen. Doorgaans is graszoden kopen in Groningen verkrijgbaar in varianten voor het warme seizoen en het koele seizoen. Als je in een warme en vochtige regio woont, neem dan genoegen met graszoden uit het warme seizoen, omdat dit uitstekend bestand is tegen hitte en droogte. Voorbeelden van gras uit het warme seizoen zijn Bermuda, Zoysia, Centipede en St. Augustine. Bermudagras is een snelgroeiend gras met een uitstekende beteugeling en weerstand tegen hitte en droogte. Het is ook bestand tegen zwaar verkeer, onkruid en andere stressfactoren. 

Zonlicht
De hoeveelheid zonlicht die je tuin ontvangt, is een over het hoofd geziene maar cruciale factor bij het kiezen van graszoden. Krijgt je tuin vol zonlicht, gedeeltelijk zonlicht of geen zonlicht? Het antwoord helpt je bij het kiezen van de graszode die goed ontkiemt in je unieke tuin. Voor tuinen met veel zonlicht is Bermudagras ideaal, terwijl Rietzwenkgras geschikt is voor schaduwrijke tuinen. Overweeg St Augustine en Centipede voor gedeeltelijk schaduwrijke tuinen. 

pH-waarde
Ook de bodemgesteldheid heeft invloed van je keuze. Begin met het controleren van de pH-waarde van je grond om genoegen te nemen met de juiste graszoden. Je kunt de pH-waarde zelf thuis meten met een testkit of contact opnemen met een professional om dit voor je te doen. Afhankelijk van de resultaten kies je voor graszoden die goed gedijen in een vergelijkbare grondsoort. Als je grond zuur is, is duizendpootzode bijvoorbeeld het beste. Als alternatief kun je stappen ondernemen om de zuurgraad van je gazon te verminderen voordat je graszoden koopt.

Leverancier
Hoogwaardige graszoden zorgen voor een mooi en gezond gazon waar je jarenlang plezier van hebt. Kies daarom voor een gerenommeerde en ervaren graszodenleverancier. Een goede leverancier zal de verschillende beschikbare zodevarianten uitleggen en je helpen er een te kiezen die past bij je regio en tuinkenmerken. Ze beantwoorden ook al je vragen en zorgen over de graszoden en geven advies over de verzorging en het onderhoud van de graszoden.