Meer fysieke winkels, maar daling in Papendrecht: Dordtse Floortje (24) waagde de sprong

0
1446
Floortje in haar winkel © Rijnmond

REGIO – Het aantal fysieke winkels in Nederland daalde jarenlang. Maar die trend lijkt voorbij, vorig jaar kwamen er zelfs 1100 nieuwe winkels bij, hoewel het winkelbestand in Papendrecht terugliep. Ook Floortje Versteeg (24) waagde het erop. Zij opende in april 2023 haar eigen kledingwinkel in Dordrecht.

“Ik vond het doodeng natuurlijk. Ik werkte eerst in de techniek. Het was een goede baan met een goed inkomen. Om deze winkel op te kunnen zetten moest ik al die zekerheden opgeven. Dat was heel spannend.”

Voor jezelf iets beginnen is écht een grote stap, beaamt de Dordtse. “Ik heb heel veel gesprekken gehad met de mensen om mij heen. Mijn familie was in eerste instantie heel voorzichtig. Juist omdat ik die zekerheden op zou moeten geven. Mijn schoonfamilie is een echte ondernemersfamilie en die hebben me wel echt kunnen overtuigen dat ik dit kan. Als ik mijn vriend en schoonfamilie niet had gehad, denk ik echt dat het kwartje de andere kant was opgevallen.”

Even knijpen
Floortje was 23 toen ze haar winkel FLO’s Label opende. “Soms moet ik mezelf echt even knijpen om te realiseren dat dit allemaal echt is. Dat ik dit heb gedaan.” Negen maanden na de opening verhuisde de winkel al naar een groter pand. “Het was toen echt te vroeg, en eigenlijk nog steeds, om al zeker te zijn dat alles goed ging. Maar er kwam een pand vrij aan de Voorstraat tegenover het oude pand waar ik in zat. De ruimte sprak me zo erg aan. Het is veel ruimer, wel drie keer zo groot.”

‘Het voelt alsof het goed gaat’
Het is nog te vroeg om te kunnen zeggen dat de winkel goed draait, legt Floortje uit. “Het vóelt wel alsof het goed gaat. Het is alleen moeilijk meten, want ik heb die verhuizing tussendoor gehad. Dat betekent twee verbouwingen en twee openingen. Dus het is moeilijk om me nu al vast te pinnen op de cijfers.”

“De winkel wordt leuk ontvangen”, gaat ze verder. “Ik heb inmiddels een vast klantenbestand en ik kan doen wat ik het allerleukste vind. Ik hoop dat dat nog heel lang zo mag blijven.”

Waar veel winkels de afgelopen jaren juist de webshop met beide handen aangrepen, vaart de 24-jarige ondernemer een andere koers. Floortjes kleding is niet online te bestellen. “Klantencontact is zo belangrijk voor mij. Iemand vertelde me ooit: ‘om groot te zijn moet je soms klein blijven’. Ik geloof dat wel. Winkelen moet een ervaring zijn waar klanten voor terug willen komen. Ik hoop dat ze dat ook doen.”

Meer fysieke winkels
Op 1 januari 2024 telde Nederland ruim 83 duizend fysieke winkels. Daarmee wordt de dalende trend van de afgelopen jaren doorbroken, meldt het CBS. Ook in de regio Rijnmond nam het aantal winkels in het grootste gedeelte van de gemeenten toe. De grootste stijging van het aantal winkels was in de gemeenten Hoeksche Waard (7,9 procent) en Krimpenerwaard (7,6 procent).

Winkelpark De Meent

Minder winkels in Papendrecht
De hoeveelheid winkels daalde in Voorne Aan Zee (-0.3 procent), Ridderkerk (-1,1 procent), Papendrecht (-3,4 procent) en Hardinxveld-Giessendam (-2,0 procent). In Dordrecht steeg het aantal winkels met 0,7 procent.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.