Tips om de vacht van je hond te verzorgen

0
43

Heb jij een hond? Dan weet je natuurlijk heel goed dat het allesbehalve prettig is wanneer je hond stinkt of een vacht vol met klitten heeft. Des te belangrijker is het dus ook om te zorgen dat je de vacht van je hond goed verzorgd. Dit kan door je hond regelmatig te borstelen, maar ook gezonde voeding en af en toe in bad zijn belangrijk om te zorgen dat de vacht van je grote harige vriend mooi blijft. Daarbij maakt het niet uit of je nu thuiskomt van een flinke wandeling in de regen met je bull terrier of dat je golden retriever het leuk vond om in de sloot te springen. Mocht dit het geval zijn, dan is het wel belangrijk je hond eerst goed droog te maken, zodat je in ieder geval een hoop stank en andere ongemakken kunt voorkomen. Omdat we toch zien dat het verzorgen van de vacht van een hond lastiger blijkt dan je zou denken, delen we graag een aantal tips met je.

Zorg voor de juiste voeding
Net als bij mensen, is het ook bij honden ontzettend belangrijk om ze gezonde voeding te geven. Het voordeel bij honden, is dat jij degene bent die bepaalt wat ze eten en het dus een stuk makkelijker is om ze op een soort van ‘dieet’ te zetten. Naast voldoende voeding, is het ook belangrijk dat de voeding vol zit met de juiste vitamines en mineralen die je hond nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Dit zorgt er namelijk niet alleen voor dat je hond zich een stuk fitter voelt, maar draagt ook bij aan de kwaliteit van de vacht. Zo kun je je hond bijvoorbeeld af en toe een rauw ei door de brokken doen, maar zijn ook supplementen zoals zalmolie ontzettend goed voor de gezondheid van je hond.

Gebruik de juiste shampoo
Wanneer je een hond hebt, is het belangrijk dat deze ook af en toe even lekker onder de douche gaat. Anders dan wij mensen, is het bij een hond juist slecht om ze te vaak te douchen en laat staan shampoo te gebruiken om de vacht te wassen. Het advies is daarom ook om je teckel, golden retriever of andere hond niet vaker dan één keer per 6 tot 8 weken te wassen met de juiste shampoo. Honden hebben namelijk een heel andere pH-waarde dan wij mensen. Dus stel dat je mensen shampoo zou gebruiken, dan kan dit de onderste vetlaag van de huid beschadigen, waardoor je hond last kan krijgen van irritatie en uitslag.

Borstel je hond regelmatig
Het borstelen van je hond is ontzettend goed, niet alleen voor de kwaliteit van de vacht, maar ook voor de band tussen baasje en hond. Wen jezelf en ook je hond daarom aan om bijvoorbeeld twee of drie keer per week de vacht te borstelen, zodat jullie even een momentje samen hebben, maar je er ook voor zorgt dat je hond geen klitten krijgt, wat uiteindelijk kan zorgen voor allerlei irritaties.