Stevige onweersbuien komen er aan, KNMI kondigt code geel aan

0
329
Foto: Rijkswaterstaat

REGIO – Er zijn mogelijk stevige onweersbuien op komst in de regio. Het KNMI waarschuwt mensen om daar rekening mee te houden. Daarom is code geel afgegeven voor Zuid-Holland.

Hoe heftig het onweer zal zijn en wanneer het de regio intrekt, is nog onzeker. Weerman Ed Aldus waarschuwt: “Als je vanmiddag van de zon geniet op een surfplank of in een bootje, houd dan het weer goed in de gaten, want het kan opeens omslaan.”

Waar is nog onduidelijk
Het onweer wordt vanavond verwacht, maar de precieze locaties zijn volgens Ed Aldus nog onduidelijk: “Voorlopig is de voorspelling dat de onweersbuien lokaal zullen zijn. Het is nog niet te voorspellen waar de buien precies zullen plaatsvinden, dus wees voorbereid op onverwachte weersveranderingen.”

De weerman gaat verder: “De kans is groot dat er lokaal enorme verschillen zullen zijn. In de ene gemeente kan het flink tekeer gaan, met veel neerslag en veel onweer. In de buurgemeente kan het dan gewoon droog blijven. Nogmaals, het kan en zal waarschijnlijk heel lokaal zijn.”

Grond nog erg nat
De buien zullen naar verwachting stevig zijn en kunnen leiden tot grote plassen op de weg. Ed merkt op: “De grond is nog erg nat van de afgelopen dagen, dus plassen zullen sneller ontstaan. In het ergste geval kan dit leiden tot waterschade.”

Morgen weer flink kouder
Morgen is het bewolkt met af en toe regen en motregen. Vanaf de namiddag breekt vanuit het zuiden de zon nog door en wordt het droog. Met een middagtemperatuur van slechts 13 of 14 graden is het flink afgekoeld.

In het weekend en op maandag is er af en toe zon valt er van tijd tot tijd verspreid over de regio een regenbui. De temperatuur komt dan uit op een maximum van 17 graden, dat is overigens voor de tijd van het jaar een normale temperatuur.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.

Foto: Rick Bekker