Dodenherdenking bij regen en (een klein beetje) zonneschijn

0
326
Bloemen bij het Joods monument, foto: Hans Hulswit / RTV Papendrecht

PAPENDRECHT – De traditionele Dodenherdenking in Papendrecht heeft zaterdagavond plaatsgevonden onder wisselende weersomstandigheden.

Rond 18:30 begonnen de plechtigheden bij het Joods monument bij zware regenval. May van der Giessen zong hier een lied en Sandra Verdoorn van het 40mei Comité legde bloemen bij de gedenksteen.

Daarna begon de Stille Tocht richting de Grote Kerk. Eerst werd nog stilgehouden op Het Plein bij het huis waar de gefusilleerde verzetsstrijder Gerrit van Dalen ooit woonde. Ook hier werden bloemen gelegd. Toen de tocht werd vervolgd, nam de regen af en konden de paraplu’s worden opgevouwen.

‘Vrijheid vertelt’
In de Grote Kerk waren er toespraken en muziek. Deze werd verzorgd door organist Arie de Bruijn en trombonist Beat Maurer. De sprekers werden ingeleid door Jan Kazen, voorzitter van het 4-mei comité. Het thema was ‘Vrijheid vertelt’.

Foto: Hans Hulswit / RTV Papendrecht

Burgemeester Margreet van Driel vertelde verhalen over Papendrechters in de oorlog, over James Keeffe, de Amerikaanse piloot die door Papendrechters op weg werd geholpen naar Dordrecht, en tot slot over een oorlogsherinnering van haar eigen moeder.

Luitenant ter zee Ben Benneker betrok de actualiteit bij deze dag. Hij noemde onder meer Oekraïne en de oorlog in Gaza. Vrijheid moet gekoesterd en verdedigd worden, was zijn boodschap.

Ook ds. Bert Weerd maakte duidelijk dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Tot slot sprak namens de jongere generatie Wim Goudriaan. Hij noemde de verhalen van zijn opa.

Burgemeester Van Driel en Jan Kazen leggen de eerste krans, foto: Hans Hulswit / RTV Papendrecht

Om 20:00 werd er twee minuten stilte in acht genomen bij het oorlogsmonument en daarna volgde kransleggingen. Zoals gebruikelijk werden er ook bloemen gelegd bij de oorlogsgraven van de vliegers van de Lancaster ‘Popeye’.

Grote Kerk, foto: Hans Hulswit / RTV Papendrecht