Verdachte Lucky tegen rechter: ‘geef mij levenslang’

0
56

REGIO – Een opmerkelijke uitspraak in de rechtbank vanmorgen van verdachte Lucky, de man die terecht staat voor de fatale schietpartij op de parkeerplaats bij winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht. Hij vroeg de officier van justitie én de rechter om hem levenslang te geven. Bij de schietpartij kwam een 66-jarige vrouw om het leven en raakte haar dochter zwaargewond. Lucky wordt vervolgd voor vier feiten: moord, poging moord, bedreiging met een vuurwapen van een omstander en wapenbezit.

“Wat er is gebeurd is erg genoeg. Ik neem de verantwoordelijkheid,” vertelde hij aan de rechter in de rechtbank van Dordrecht. “Ik hoop dat de officier levenslang eist. Ik hoop dat u mij levenslang geeft.” In een verklaring heeft de verdachte ook gezegd dat hij ‘een aantal malen overwoog om zelf uit het leven te stappen. En dat hij nu in de rechtbank is om zijn straf op te halen.’ Lucky over een levenslange straf: “Dan ben ik zeer tevreden. Waar ik hier vandaag voor ben, dat heb ik gedaan. Ik hoop gewoon dat u me levenslang geeft.”

Emotie en verdriet
Op de publieke tribune is het even onrustig. Er wordt dan geroepen en geschreeuwd. Wanneer iemand vanaf de publieke tribune iets roept, reageert Lucky: “Ik begrijp hun emotie, ik begrijp hun verdriet. Ze mag van mij roepen.” Daarna gaat de rechtszaak weer verder op een rustige manier.

Een uur voor de fatale schietpartij in Zwijndrecht stuurt Lucky een bericht aan zijn ex-partner Anneke: ’tot de dood ons scheidt’. Ze heeft in de periode daarvoor hun relatie beëindigd. Als de rechter dat bericht ter sprake brengt, verheft Lucky geïrriteerd zijn stem. “Het is allemaal aandacht vragen, onzintaal, wartaal! Ik wilde dat ze terug naar huis kwam.” Zijn ex-partner Anneke is even daarvoor bij haar moeder gaan wonen.

De verdachte stuurt ook al eerder berichten die kunnen worden gezien als intimiderend en belt honderden keren naar Anneke. “Ja, ik ben een stalker”, zegt Minh Nghia V. in de Dordtse rechtszaal.

Neergeschoten
Op 21 januari 2023 werden de 38-jarige Anneke en haar 66-jarige moeder Michel neergeschoten bij winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht. Michel overleed ter plekke, Anneke werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. De schutter wist te ontkomen.

Al snel kwam er een verdachte in beeld: de 49-jarige Minh Nghia V. Hij draagt de bijnaam ‘Lucky’ en is de ex-partner van Anneke. Hij is al jaren bekend bij justitie en heeft een lang strafblad.

Klopjacht
De politie startte een klopjacht om hem te vinden. Na een zoektocht van vijf weken werd Lucky opgepakt op de Kethelbrug in Schiedam. Lucky zit nu vast in afwachting van zijn strafproces, dat waarschijnlijk in 2024 zal beginnen.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.