Hoe je deze zomer het beste muggen uit de weg gaat

0
168
Foto: Pixabay

REGIO – Krabben, krabben en nog eens krabben: een mug kan behoorlijk vervelend zijn, zeker als je vaak wordt gestoken. Het klimaat in Nederland verandert en dat betekent dat muggen hoogtijdagen vieren. Rijnmond sprak met Bart Knols, insectenwetenschapper, over hoe jij deze zomer (bijna) zonder jeuk doorbrengt.

Het muggenseizoen loopt traditioneel gezien in de zomermaanden, van juli tot en met augustus. Maar we schrijven dit verhaal niet voor niks nu al, in mei. Je ziet de insecten steeds vroeger in het jaar.

Dat is geen toeval, zegt insectenwetenschapper Knols: “We hebben namelijk een fenomeen zoals klimaatverandering. We gaan in één week van overstromingen, naar 25 graden en warmer. Voor muggen is dat een walhalla.”

Muggen zijn taaie rakkers en kunnen volgens Knol veel weersomstandigheden overleven. “Muggeneitjes kunnen zelfs vorst overleven. Die vorst hebben we alleen tegenwoordig niet meer. Veel volwassenen overleven de winter dus ook. In het voorjaar is er nu een grotere populatie die aan de start van het seizoen begint.” Volgens Knols beginnen we dat te merken.

Laagdrempelige oplossingen
Gelukkig is het niet zo dat er helemaal niets aan de jeukgevende beestjes gedaan kan worden. Een laagdrempelige manier om muggen uit de weg te gaan, is volgens Knols simpel.

“Begin met stilstaand water op te ruimen rondom het huis. Die regenton achter je schuur is bijvoorbeeld een bron van je probleem. Er zijn daar geen natuurlijke vijanden.” De regenton goed afdekken is daarom erg belangrijk.

Ook het huis zelf kan volgens Knols wat aandacht krijgen. “Dakgoten wateren soms niet voldoende af. Soms heb je dus water onder je raam. Hoe makkelijk wil je het maken voor een mug?”

Financiële keuzes
Een beter bekende oplossing voor het tegenhouden van muggen, is het plaatsen van een hor. Misschien wat meer moeite, maar wel degelijk effectief. “Het is een fysieke barrière tussen jezelf en dat beestje buiten. Geen pesticiden, geen chemische troep.”

Mochten muggen onverhoopt toch je slaapkamer in zijn geslopen, is er volgens de wetenschapper nog steeds geen man overboord: “Koop een klamboe. Even goed afdekken en het is heerlijk als je ze om je heen hoort zoemen.”

De laatste tip die Knols meegeeft, is smeren. Toch is het volgens hem de kunst om spaarzaam te zijn met antimuggenspray: “Iedereen rent tegenwoordig altijd snel naar de drogist om een middeltje te halen, maar dat kost geld. Smeer je alleen in voor de avonduren. Veel andere tips kosten geen geld.”

Fabels
Ook wordt soms wel eens gedacht dat de ene persoon ‘warm’ of ‘zoet’ bloed zou hebben, en dus vaker gestoken wordt. Dat is niet waar: muggen komen juist af op koolstofdioxide, een stofje dat mensen uitademen.
Ook de fabel dat muggen op licht afkomen, klopt niet. Muggen zien namelijk bijna niets. Op warme zomeravonden kan je dus, mits goed ingesmeerd, gewoon je lampje aanlaten.

Dit zijn de vier belangrijkste tips van muggenexpert Bart Knols nog eens op een rijtje:
1. Verwijder plekken met stilstaand water rond je huis of sluit ze goed af.
2. Pleeg goed onderhoud aan je huis om stilstaand water te voorkomen.
3. Schaf een hor en/of klamboe aan.
4. Smeer je, naar eigen wens, in met antimuggenspray.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.