Steeds meer inwoners protesteren tegen windturbines in Molenlanden: ‘Ze horen hier niet’

0
117
© Rijnmond

ALBLASSERWAARD – Megawindturbines in de polder? Inwoners van de gemeente Molenlanden zijn ze liever kwijt dan rijk. Verschillende locaties worden onderzocht, maar steeds meer bewoners spreken zich uit tegen deze turbines. Inwoner Erwin Maas wil dat er een referendum komt. “Deze gemeente heeft 34.500 kiesgerechtigden. Die moeten hun stem kunnen laten horen.”

Michael van Hoorne, eigenaar van Avonturenboerderij Molenwaard en het bijbehorende Familie Resort, ziet de windturbines niet zitten. Zijn vakantiepark in Ottoland grenst aan een van de zoeklocaties, waar veel vakantiehuisjes op uitkijken.

“Al die mensen zouden dan in hun vakantie uitkijken op die torens. Eiffeltorens eigenlijk, want zó groot zijn ze. Mensen willen niet op vakantie naast een windturbine en dat snap ik: ik zou dat zelf ook niet doen. De komst van die windturbines op deze plek zou voor ons bedrijf echt hele grote problemen opleveren. Als je ondernemer bent en 25 miljoen euro hebt geïnvesteerd in dit park, dan is het erg spannend dat er mogelijk windturbines van 280 meter hoog naast het park komen. ”

Eerder spraken inwoners uit onder meer Bleskensgraaf en Noordeloos, maar ook de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk zich uit tegen de plannen voor windmolens in hun omgeving.

Erwin Maas © Rijnmond

‘Windturbines horen thuis op zee’
Ook de plaatselijke VVD vindt dat er geen windturbines in Molenlanden moeten komen. “Ze horen hier, of eigenlijk in de hele Alblasserwaard, niet thuis”, zegt Bert Snoek van de VVD Molenlanden. “Windturbines horen thuis op zee.”

Het plan om een referendum te organiseren over de windmolens ziet hij wel zitten. “Zo krijgt iedere inwoner de mogelijkheid om zich uit te spreken voor of tegen windturbines.”

‘Windturbines moeten er komen’
Molenlanden en Gorinchem hebben met het waterschap en de provincie Zuid-Holland afspraken gemaakt over de energietransitie. Ze moeten 389 tera-joule (TJ) aan windenergie opwekken. Dat komt neer op de plaatsing van zes tot tien grote windturbines.

Vijf locaties in Molenlanden en één in Gorinchem worden onderzocht. De gemeenteraden mogen hun voorkeur doorgeven, maar de provincie Zuid-Holland hakt uiteindelijk de knoop door.

Voor of tegen
“Met zo’n groot onderwerp, dat grote consequenties heeft voor de komende 20 tot 25 jaar, moet je teruggaan naar de kiezer en dit voorleggen”, zegt Erwin Maas uit Hoogblokland. Hij diende onlangs een burgerinitiatief in, met het verzoek aan de gemeenteraad om een referendum te houden over de windmolenkwestie.

“Zo kunnen de inwoners laten weten of ze voor of tegen de komst van windmolens zijn. Het werkt eigenlijk als een soort verkiezing, met een verkiezingsformulier. We hebben dat eerder op landelijk niveau gezien met het Oekraïnereferendum.”

De gemeente hield eerder een online enquête, die door zo’n 2500 mensen is ingevuld. “Daar is een rapport van gemaakt, maar dat heeft niet geleid tot een reëel beeld van het draagvlak”, stelt Maas. “Dat kan ook niet, want de gemeente Molenlanden heeft 34.500 kiesgerechtigden. Ik vind dat die wel hun stem moeten kunnen laten horen.”

Geen windmolens in Hoogblokland
Zelf is Maas van mening dat er geen windmolens moeten komen in zijn Hoogblokland. “Ze zouden op zo’n drie kilometer afstand van de huizen komen te staan. Omdat het zulke hoge turbines zijn, gaan ze uiteraard voor alle inwoners flink in het zicht staan. Nu hebben we prachtig uitzicht op bomen, groen en de weilanden. Je ziet in de lente de haasjes rondhuppelen en de koeien lopen. Daar willen we graag van blijven genieten.”

Het stuk land waar de vakantiehuisjes op uit kijken, is een van de zoeklocaties voor windmolens © Rijnmond

‘Zonde van de natuur in de Alblasserwaard’
Michael van Hoorne vindt het zonde dat er windturbines komen in de Alblasserwaard. Hij ziet meer in zonne-energie en het opslaan van energie in accu’s. “Dit is een van de mooiste gebieden van Nederland. Het is een weidevogelgebied en het maakt deel uit van het Natuurnetwerk Nederland. Het zou toch gek zijn als we alles zo beschermen, maar dan hier wel windturbines laten komen?”

Kans van slagen?
De gemeenteraad beslist op 18 juni of er een referendum over de windmolens komt. Heeft dat kans van slagen? “Ik ben redelijk positief op het moment”, zegt initiatiefnemer Maas.

De gemeente Molenlanden laat in een reactie weten dat veel inwoners hebben meegepraat in werkgroepen, klankbordgroepen en dorpsraden. De gemeente heeft ook veel e-mails en telefoontjes binnengekregen over dit onderwerp. “Wethouder Jan Lock ziet die betrokkenheid onder inwoners en heeft daar veel waardering voor.”

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.