Stembussen zijn geopend: vandaag zijn de Europese verkiezingen

0
124

REGIO – De verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement zijn van start gegaan. In heel Nederland kunnen mensen sinds 07.30 uur hun stem uitbrengen. Stemmen kan tot 21.00 uur.

De Europese verkiezingen worden in alle 27 landen van de Europese Unie gehouden. In verreweg de meeste landen wordt pas komende zondag gestemd. In Estland zijn de stembureaus ook al open; dat blijven ze tot zondag. Een handjevol landen heeft gekozen voor een stembusgang op vrijdag of zaterdag.

De laatste peiling
In Nederland doen twintig partijen mee aan de verkiezingen. In totaal worden 31 kandidaten gekozen voor een zetel in het Europees Parlement. In peilingen gaan de PVV en GroenLinks-PvdA gelijk op. In de laatste peiling van Ipsos I&O kunnen beide partijen rekenen op acht zetels.

De Nederlandse Europarlementariërs sluiten zich in Brussel en Straatsburg aan bij Europese fracties waarin gelijkgezinde partijen uit andere landen zitten. Deze blokken, ook families genoemd, vormen het leeuwendeel van het Europees Parlement.

In je eigen gemeente
Tijdens de Europese verkiezingen kiezen de burgers van de landen van de Europese Unie hun vertegenwoordigers als leden van het Europees Parlement. De verkiezingen zijn dit jaar van 6 tot en met 9 juni, maar in Nederland kunnen we alleen op 6 juni naar de stembus. Iedereen van 18 jaar of ouder kan een stem uitbrengen. Let op: dit kan wel alleen in jouw eigen gemeente. Als je op een andere plek wil stemmen, moet je een kiezerspas hebben aangevraagd. Je kunt hier zien waar in Papendrecht je kunt gaan stemmen.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.