Politie filmt krankzinnige achtervolging, automobilist met 230 km per uur op de vlucht

0
346
Na een lange dollemansrit wordt de auto bij Amsterdam klemgereden door de politie. © Politie

Een automobilist wordt verdacht van vier keer poging doodslag nadat hij levensgevaarlijke manoeuvres uithaalde tijdens een achtervolging door de politie. De man reed op 7 april met snelheden van meer dan 230 kilometer per uur uit Hoek van Holland. De dollemansrit eindigde in Amsterdam. Hij werd achtervolgd door een politiehelikopter en tientallen politiewagens en -motoren.

De politie heeft woensdag videobeelden van de achtervolging op YouTube gezet. In de video is te zien dat de man zijn rit begint in Hoek van Holland. Over de A20 en de A4 rijdt hij richting Amsterdam. Zijn rijstijl is levensgevaarlijk. Met enorme snelheid rijdt hij over de vluchtstrook andere automobilisten voorbij.

Agenten worden gewaarschuwd voor de man
Als de politie de achtervolging start, worden de agenten al gewaarschuwd. “Denkt u allen aan uw eigen veiligheid, deze persoon is best bijzonder.” Een andere agent vertelt aan zijn collega’s: “Ik was de motorrijder die er in eerste instantie achteraan reed. Voor de beeldvorming: ik reed 230. Hij zette vol de boel stil en zette hem vervolgens in zijn achteruit. Ik had de afstand, maar houd er rekening mee dat hij een collega zou aanrijden.”

In de tunnel bij Leiden rijdt de bestuurder over de vluchtstrook aan de linkerkant langs het verkeer. © Politie

Tegen het verkeer in
De politie zet alles op alles om de man te pakken. Tientallen agenten in auto’s, op motoren en in de politiehelikopter volgen de man en zoeken een geschikt moment om hem tot stoppen te dwingen. Dat kan niet op elke plek. Dat kan alleen gebeuren als er weinig gevaar is voor andere weggebruikers.

Ongeveer halverwege de achtervolging neemt de automobilist, om de agenten af te schudden, plotseling een afslag en rijdt hij Roelofarendsveen in. Daar rijdt hij een stuk tegen de richting in. Vervolgens rijdt hij midden over een rotonde.

Vier banen opschuiven in één beweging
De bestuurder gaat weer terug de A4 op, waar hij in één beweging vanaf de linkerbaan vier banen opschuift om de afslag naar Amsterdam te halen. De agenten worden door de politiemeldkamer opgedragen om genoeg afstand te houden. “Laten we de persoon niet gaan opjagen.”

Vanuit de lucht houdt een politiehelikopter continu zicht op de auto. © Politie

Klemgereden door zeven politieauto’s
Bij Amsterdam wordt de automobilist uiteindelijk klemgereden door zeven politieauto’s. Direct trekken drie agenten de man uit zijn auto en drukken hem tegen de grond.

De bestuurder zit nog steeds vast, meldt de politie. Hij wordt verdacht van vier keer poging tot doodslag en het vertonen van gevaarlijk rijgedrag. Zijn rijbewijs is ingenomen.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.