Justitie wil vrijspraak voor agent die racistische taal en eigen geweld niet in proces-verbaal zette

0
150
Foto politie

Het Openbaar Ministerie wil vrijspraak voor een politieman uit Dordrecht die een vals proces-verbaal zou hebben opgesteld. De 55-jarige man had niet vermeld dat hij een racistisch woord heeft geroepen en zelf het nodige geweld heeft gebruikt. Volgens zowel het OM als zijn advocaat heeft dat alles te maken met de hectiek van de avond waarop het gebeurde.

De politieman kwam uitgebreid in het nieuws nadat hij ‘kutneger’ had geroepen naar een arrestant. De man is daarvoor in 2021 veroordeeld tot een boete van 250 euro en hij kreeg van zijn werkgever een officiële waarschuwing.

De Dordtenaar staat nu voor een tweede keer voor de rechter omdat hij het woord ‘kutneger’ en andere details bewust buiten zijn verslag hierover zou hebben gehouden.

Sinterklaasavond
Alles speelt zich af op Sinterklaasavond in december 2020 in de Beekmanstraat in Dordrecht. De agent komt daar vanwege overlast van een blaffende hond, een bewoner roept ‘paardenlul’ tegen hem, hij wil de man arresteren en dan escaleert het. De arrestant verzet zich en krijgt hulp van een echtpaar met hun zoon.

Op camerabeelden is te horen dat de politieman ‘kutneger’ roept tegen de vader van het gezin. Verder blijkt dat hij de man meerdere vuistslagen geeft, een slaande beweging maakt naar zijn vrouw en hun zoon tegen het hoofd slaat terwijl die al is geboeid.

Vrijdag moet de agent tegenover de rechter tekst en uitleg geven. Dat hij een racistisch woord heeft gebruikt, heeft hij bekend. “Maar dat wist ik pas bij het bekijken van de beelden. Destijds kon ik mij dat niet herinneren en heb het daarom niet opgeschreven.”

Over het geweld vermeldde hij in het proces-verbaal (PV): “Ik heb mij met alles wat ik kon doen verdedigd. Ik heb pepperspray gebruikt.” Dat is dus veel minder gedetailleerd dan uit de beelden blijkt.

In een tunnel
“Dat klopt, maar volgens de richtlijnen hoefde dat destijds ook niet. Ik had het bovendien wel uitgebreider verteld aan de hulpofficier van justitie. Maar ga zelf maar eens na: je zit in zo’n tunnel, achteraf denk je: wat is er eigenlijk allemaal gebeurd?”

Het Openbaar Ministerie had eerder al de conclusie getrokken dat de agent niets te verwijten valt over het proces-verbaal, maar het OM werd teruggefloten door het gerechtshof in Den Haag.

Het hof wees erop dat uit andere camerabeelden blijkt, dat de man die nacht wel degelijk wist dat hij racistisch was geweest. Zo zou hij hebben gezegd ‘dat hij baalde dat er beelden waren van dat hij neger-deed’.

Verrassend
Het OM komt vrijdag met een verrassend, nieuw onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut. Dat had nog eens goed naar de uitlatingen geluisterd. Conclusie: ‘neger-deed’ was ‘meegereden’ en ‘balen van’ was ‘Dubbeldam’. Kortom: het gaat over meerijden naar de Dordtse wijk Dubbeldam en niet over racisme.

Voor het OM is het daarom duidelijk: de agent heeft niet opzettelijk dingen weggelaten uit het PV en verdient geen straf. “Hij heeft niets willen bedekken.” Daarbij speelt nadrukkelijk mee dat het pas vanaf 2022 verplicht is om uitgebreid in een PV alle feiten vast te leggen.

Advocaat Benhaim voegt daaraan toe dat het een hectische, stressvolle avond en nacht waren. “Er is veel geweld gebruikt door de arrestanten, die zich uitzinnig gedroegen. Een agent die kwam assisteren, heeft overwogen haar dienstwapen te gebruiken. Mijn cliënt had dit in twintig jaar tijd nog nooit meegemaakt. Onder die omstandigheden is het begrijpelijk dat je niet alle details weet te herinneren als je een PV opmaakt en hij heeft geen cruciale informatie weggelaten.”

Gebroken man
De agent zelf zit zichtbaar als een gebroken man tegenover de rechter. “Ik heb de afgelopen twee weken niet geslapen. Ik heb ernstige posttraumatische stressstoornis (ptss, red.) en wacht op behandeling. Ik ben geshamed door de media en ik had ook gehoopt dat het politiekorps meer achter mij was gaan staan en nuances had aangebracht.”

De man werkt nog wel bij de politie maar heeft een bureaufunctie. “Op straat lukt echt niet meer.” Meerdere keren worden de emoties hem teveel. “Het doet me veel dat er aan mijn integriteit wordt getwijfeld terwijl ik alles eerlijk heb proberen te registreren.” De rechter in Rotterdam doet op 5 juli uitspraak.

Dit artikel verscheen eerder bij onze mediapartner Rijnmond.