Zwaantjes sterven vreselijke dood door het voeren van brood

0
181
De Zwanengroep Zuid-Holland roept op tot het stoppen met geven van brood aan zwanen. © Zwanengroep Zuid-Holland

Verbrijzelde schedeltjes, afgebroken snaveltjes of zelfs zwaantjes zonder hoofd. Zwanengroep Zuid-Holland ziet het steeds vaker en roept op tot actie: “Het is een vreselijke dood voor de zwaantjes, een marteling.”

Edwin Vosselman van Zwanengroep Zuid-Holland trekt met zijn ambulance de provincie door om zwanen te verzorgen. Steeds vaker komt hij zwaantjes tegen die hij niet meer kan redden. Volgens hem begint het vaak bij mensen die brood voeren aan zwanen: “Als zwanen en hun jongen worden gevoerd, trekt dat ook roofvogels als meeuwen en kraaien aan. Die hebben liever een ‘warme hap’ dan een stuk brood. Daarom schakelen ze over naar de jonge zwaantjes.”

De taferelen die Edwin aantreft, doen denken aan een horrorfilm: “Het dier wordt in de lucht getrokken door roofvogels. Vaak is het zwaantje te zwaar en laten de vogels hem van grote hoogte vallen. Het resultaat is een gebroken schedel of afgeknapte snavel.”

Zwaantjes worden met kapotte scheldels, gebroken snavels of zonder hoofd gevonden. © Zwanengroep Zuid Holland

Te laat
Als Zwanengroep de zwaantjes vindt, is het vaak al te laat: als de dieren nog leven na de toetakeling door de roofvogels, moeten ze vanwege hun verwondingen vaak worden ingeslapen door de dierenambulance.

Als het niet de slachtpartijen van roofvogels zijn, dan is het wel het brood zelf dat de zwaantjes de kop kost: “Besef heel goed wat je doet. Het is niet nodig om de zwanen te voeren. Als het hard heeft gevroren of gesneeuwd, dan adviseren we om vogelvoer te geven. Brood is echt heel slecht voor de dieren. Ze kunnen verstoppingen of zelfs gespleten vleugels krijgen.”

De Zwanengroep probeert mensen al jaren te wijzen op de gevaren van het voeren van brood: “Het lijkt niet te werken. Op heel veel plekken zien we dat jonge zwanen onthoofd of zwaar gehavend worden gevonden. Het is een vreselijke dood, een marteling”, zegt een wanhopige Edwin.

Dit artikel verscheen eerder bij onze mediapartner Rijnmond.