Leerling van De Willem wint techniekprijs

0
151
Jasper met zijn trotse docenten

Jasper van Wijk, leerling van het Willem de Zwijger College, heeft de Nextech profielwerkstukprijs voor het schooljaar 2023-2024 gewonnen. Tijdens de feestelijke prijsuitreiking van Nextech op 4 juli heeft Jasper zijn profielwerkstuk gepresenteerd.

Jasper heeft in zijn profielwerkstuk onderzoek gedaan naar piëzo-elektrische kristallen. Dit is een kristalsoort die druk kan omzetten in een elektrisch signaal. Jasper heeft hierbij een ontwerp gemaakt voor een crash-detectie systeem in auto’s. Zijn ontwerp maakt het mogelijk dat de meldkamer automatisch een melding krijgt bij een autocrash, zodat er sneller gereageerd kan worden door hulpdiensten.

De jury van Nextech vond het profielwerkstuk van Jasper een prachtige combinatie van theorie en praktijk. Jasper heeft namelijk naast het theoretische onderdeel (waarin natuurkunde, wiskunde, techniek en scheikunde samenkomen), ook in het technisch paviljoen van het Willem de Zwijger College gewerkt aan een proefopstelling en deze getest. Met zijn profielwerkstuk heeft Jasper een studiebeurs gewonnen van 6000 euro. Hij zal deze studiebeurs gaan gebruiken voor een studie econometrie.