
Papendrecht heeft ook dit jaar op 4 mei de doden herdacht. De plechtigheden begonnen met een Stille Tocht, die leidde van het joods Monument bij de Edelweisslaan, via het huis van verzetsstrijder Gerrit van Dalen aan het Plein, naar de Grote Kerk. De belangstelling was dit jaar groter dan in 2024.
Daar hoorden de vele aanwezigen onder meer burgemeester Margreet van Driel, Ed van Lierde (over de Nederlandse koopvaardij), dominee Cees-Jan Smits (namens het Overleg Kerken Papendrecht) en Emy Stuij namens de jeugd.
De toespraak van de burgemeester stond in het teken van de strijd in de lucht, op het land en het water. Zij memoreerde bijvoorbeeld de ‘crossings’, waarbij men in de winter van ’44 – ’45 met gevaar voor eigen leven met bootjes via de Biesbosch overstak naar bevrijd gebied, bijvoorbeeld om gestrande geallieerde piloten veilig weg te brengen. Van Driel noemde dit ‘een bijzonder heldhaftig hoofdstuk in onze geschiedenis’.
Koopvaardij
Ed van Lierde vroeg aandacht voor de rol die opvarenden van de koopvaardijvloot hebben gespeeld in de oorlog. Zij bleven varen om de geallieerden te voorzien van materieel en voorraden en velen van hen moesten dit met de dood bekopen.
Ds Cees-Jan Smits Wees erop dat 80 jaar ongeveer de lengte is van een mensenleven. Wat zou je een kind dat nu geboren is, willen meegeven over het leven en de vrijheid, was zijn vraag. Zijn antwoord: “Heb je naaste lief”.
Bij het monument werden om 8 uur twee minuten stilte gehouden en vervolgens legde een aantal mensen kransen, onder wie de burgemeester en Jan Kazen, voorzitter van het 4 5 mei Comité.
Tot slot bezocht men de graven van de bemanning van de Lancaster bommenwerper die op 21 juli 1944 neerstortte in Oostpolder. Enige familieleden van deze bemanningsleden legden bloemen neer bij deze graven.
Volg RTV Papendrecht op Bluesky: https://bsky.app/profile/rtvp.bsky.social





