Vrachtwagenchauffeur Andries (71) stierf in het harnas: ‘Achter de geraniums zitten was niks voor hem’

0
444
Andries Romeijn, foto: Truckstar

ALBLASSERWAARD – “Peukie op de lip, achter het stuur van zijn vaste MAN XXL-cabine. Of op de werkplaats om de wagens te onderhouden.” Corné Jongeneel van transportbedrijf MV Transport BV uit Oud-Alblas vertelt over zijn 71-jarige collega Andries Romeijn. “Andries wilde alleen maar werken.” Totdat maandagochtend het noodlot toeslaat.

In alle vroegte is Andries aan het werk op de Vlietweg in Bleskensgraaf. Het is een van de plekken waar hij wel vaker komt. Opeens gaat zijn stilstaande vrachtwagen rollen. De oudste werknemer van Corné komt klem te zitten en hulp mag niet meer baten. “Hij was echt mijn maat”, zegt de baas van het transportbedrijf over de oudste van zijn vijftien werknemers.

Hoewel hij de pensioengerechtigde leeftijd al had bereikt, reed Andries nog twee tot drie dagen in de week op de vrachtwagen. En als hij niet achter het stuur zat, dan was hij op de werkplaats te vinden. Andries had zijn vaste adressen: de Achterhoek en Twente. Hij vervoerde groenten en fruit. ’s Nachts reed hij daarnaartoe. De supermarkten en groenteboeren in het oosten van Nederland kende hij als zijn broekzak. “Mensen zoals Andries kunnen niet thuiszitten. Nee, achter de geraniums zitten was helemaal niets voor hem”, lacht Corné.

Het aantal berichten dat Corné na zijn overlijden krijgt, is gigantisch. Zijn band met Andries was ontzettend goed, zo zegt hij. 23 jaar lang werkte Andries voor het transportbedrijf. Het klikte goed tussen Andries en Corné. Ze waren altijd samen. Onafscheidelijk van elkaar.

Twee miljoen kilometer
Zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen zullen zonder Andries verder moeten. De dood maakt logischerwijs ook een enorme indruk op Corné. “Als ik volgende week weer op de werkplaats kom en hem niet zie binnenkomen, dan gaat dat heel erg moeilijk zijn.”

Andries wilde alleen maar bezig zijn. Dat kenmerkte hem. Hij reed het liefst ’s nachts met de vrachtwagen. Zijn passie en zijn toewijding bleven vorig jaar niet onopgemerkt. Het tijdschrift Truckstar interviewde Andries vanwege een bijzondere mijlpaal. Hij had met zijn vrachtwagen maar liefst 2 miljoen kilometer gereden.

“Ik ga hem ontzettend missen”, slikt Corné, als hij denkt aan zijn overleden vriend en collega. “We hadden een vriendschap voor het leven.”

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.